FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Minőségi fenyőmag saját termesztésben

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. leszedte az acsádi plantázsában az erdei fenyő tobozokat, hogy a kipergetett magból újra erdő lehessen. A magtermesztő állományról 67 mázsa, még zárt állapotban lévő tobozt gyűjtöttek. Munkatársaik a megtisztított tobozokat zsákokba rakták, majd a pergetőbe szállítják.

Fontos az időzítés és a gyorsaság, hogy az értékes fenyőmagból csemete, később pedig erdő fejlődhessen.

A felnövekvő erdők minőségét alapvetően a csemeték genetikai tulajdonságai határozzák meg. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen szaporító anyag (mag) kerül a földbe.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. közel 53 hektár magtermesztő ültetvénnyel rendelkezik, ahol kiváló genetikai tulajdonságú, a nemkívánatos idegen beporzástól is megfelelően izolált kocsányos, kocsánytalan tölgyet, vörösfenyőt és erdei fenyőt nevel. Ezek a területek (úgynevezett plantázsok) bekerültek a Nemzeti Szaporítóanyag-forrás Jegyzékbe. Hazánk uniós csatlakozása óta ugyanis csak regisztrált gyűjtőhelyről származhat a mag.

A világon az első, 50 hektáros nagyüzemi erdeifenyő plantázst 1967-1970 között a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jogelődje hozta létre Acsád határában, a Cikotai dűlőben azért, hogy a korábbiaknál magasabb genetikai értékű szaporítóanyaggal lássa el a Dunántúlt. A minőségi magszükséglet egyenletes biztosítása érdekében az ültetvények megújítása is folyamatos.

A saját termesztésű magokból acsádi, kőszegi, csákánydoroszlói, bejcgyertyánosi, és rumi csemetekertjeinkben, összesen mintegy 31 hektáron neveljük a jövő fáit.

2020-ban erdősítéseink során 2.553.000 darab csemetét ültettünk el, amelynek 12,4 %-át saját kertjeinkben neveltük. 2021-ben ennél is többet: 2.583.430 darabot telepítettünk, abban az évben már közel duplájára nőtt a saját termesztésű csemete felhasználásunk. Törekszünk arra, hogy ez az arány tovább emelkedjen.

2022-ben csemetekertjeinkben több mint 37 mázsa kocsányos és 21 mázsát meghaladó kocsánytalan tölgy makkot, valamint 15 kg erdei fenyő magot vetettünk el.

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

25%-os béremelés a JYSK-nél

Következő cikk

Rába-vidéki rönkhúzás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések