FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egyre többen csalnak a tűzifával

Egyre több a feketén dolgozó tűzifaárus, így egyre több az átvert vevő is – állatják a hivatalos kereskedők. Az illegális árusok sok esetben úgy csapják be a vevőket, hogy kevesebb árut szállítanak ki, mint amiben megállapodtak, hiszen laikusként ezt nehéz ellenőrizni és számonkérni. A NAV munkatársai egy ilyen trükközős bandát buktattak le a napokban Szabolcsban. Az ATV Híradó riportja.

„Nagyon sok kereskedő átveri az embereket, amikor például súlyra adják el a tűzifát. Ezért sem szabad súlyra csak köbre venni” – erre hívta fel a figyelmet híradónknak nyilatkozva Jakab Attila, a Nyír-Fa Impex Kft. telepvezetője.

Jól meg kell nézni, kitől és milyen minőségű fát vásárlunk – ezt mondta híradónknak egy fakereskedő. Az átveréseket a NAV is figyeli, az adóhatóság munkatársai ezért sok esetben csőbe húzzak az illegális faárusokat. Legutóbb Szabolcsban az egyik háznál már az ellenőrök várták a teherautót, ami a rendelt árut hozta.

Simon Fodor Henriett, a NAV Szabolcs Szatmár Bereg megyei szóvivője híradónknak azt mondta: a probléma ott kezdődött, hogy a megrendelés átadásakor a vállalkozó nem adott a NAV ellenőreinek számlát vagy akármilyen más jellegű bizonylatot.

A híradónk által megkérdezett ügyvéd szerint a telefonon történt rendelés szóbeli szerződésnek minősül. Így, ha gond van az áruval, a vevőnek van lehetősége a jogorvoslatra. „Élhet a szerződésszegés következményeivel a vevő, tehát követelheti a különbözetet vagy a csökkentett vételárat az adott mennyiséghez viszonyítva. Vagy hibás teljesítés miatt egyéb igényekkel is felléphet az eladóval szemben” – hívta fel a figyelmet Meggyes Attila.

Egy pécsi erdész szerint már most is sok a feketéző, és attól tart, az elszálló energiaárak miatt a jövőben egyre több lesz. „Nincs ma már Magyarországon, aki fával fűt évek óta és ne találkozott volna valamilyen negatív élménnyel, és ez természetesen piacrontás annak, aki normális adózik és mindennek megfelel, persze ez így jóval jövedelmezőbb üzletág számukra” – magyarázta Begovácz Zoltán.

Egy kereskedő szerint az illegális faárusok megjelenésének fő oka, hogy a hivatalos telephelyek egyre kevesebb fához jutnak, mióta bevezették a hatósági árat. „Alig-alig kaptunk. Nagyon-nagyon keveset, mert az erdészet odakint is leállította a kereskedők felé az értékesítést” – nehezményezte Márton Ervin.

Az erdészek szerint arra is ügyelni kell, hogy a trükköző árusok legtöbbször átázott fát szállítanak a vevőnek, hogy így játszanak az áru súlyával.

forrás: ATV 11-04

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egyre több svédországi fatolvaj

Következő cikk

Thék Endre - első nagy bútorgyárosunk



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések