FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa-csalók elleni fellépés

A tűzifavásárlók becsapására „szakosodott” alkalmi vállalkozásokra csapott le közös akcióban a Zala Megyei kormányhivatal és a Nébih. A hatóságok több millió forint bírságot szabtak ki és arra figyelmeztetik a vásárlókat, hogy a rendkívül előnyösnek tűnő ajánlatok rendszerint valótlanok.

A Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya, mint illetékes közlekedési hatóság a Nébih erdészeti szakembereivel közös figyelemfelhívó akciót szervezett szeptemberben.

A közös ellenőrzés apropója, hogy még nem minden fogyasztó fogadta meg a Nébih „Tűzifát csak okosan!” kampányának tanácsait és még csak most kezdi el beszerezni téli tüzelőjét. Ebben az időszakban sajnos fokozottan megjelennek a látszólagos tűzifa értékesítő vállalkozások, erőre kapnak a fogyasztókat megkárosító értékesítési gyakorlatok.

Ahogy arról korábban is írtunk, a hatóság tapasztalatai szerint a vásárlók elsősorban a helyi újságok hirdetési rovataiból, illetve az internetes fórumokról gyűjtenek – első olvasásra rendkívül előnyösnek tűnő – ajánlatokat. Ezekben jellemzően rendkívül olcsón, nagyon jó minőségű, száraz, akciós tűzifát kínálnak eladásra, néha ingyenes szállítással. Sajnos az eladók megbízhatóságának vizsgálatára már jóval kisebb hangsúlyt fektetnek a leendő vásárlók. Amikor azonban megérkezik a kisteherautó, és leborítják a fát, többnyire kiderül, hogy az kevesebb is, vizesebb is, vagy akár nem is olyan fafajú, mint amit rendeltek. 

Ne feledjük, hogy Magyarországon csak erdőgazdálkodók vagy a hatósági nyilvántartásba a tevékenységük megkezdése előtt bejelentkezett személyek, cégek végezhetnek tűzifa árusítást. Ezt a hatóság által kiadott regisztrációs számukkal igazolják. A tűzifa szállításához is szükséges a speciális szigorú számadású szállítójegy, melyen megjelenik az FA-AA betűkód és hét számjegy. Amikor az eladó kiszállítja a faanyagot, akkor kérjük el ezt tőle, hiszen a vásárlónak is alá kell írnia a dokumentumot és az első példányt neki kell megkapnia. Ezen ellenőrizhetők mind az eladó, mind a tűzifa részletes adatai, ismérvei.

Az ellenőrök most is találkoztak olyan tűzifaárussal, aki a piaci árnál drágábban kínált eladásra kemény lombos tűzifaként frissen vágott puha fát, aminek felhasználhatósága, fűtőértéke elenyésző. A faanyag legális eredete se volt tisztázható az ellenőrzés során, ezért a hatóság azt zár alá vette. Gyakorlatilag a vevő olcsóbban tudott volna bármilyen legális forrásból jó minőségű száraz, akár konyhakész tűzifához jutni, ha előzetesen tájékozódik.

A közlekedési hatóság szakembereinek számos esetben kellett intézkedniük a tűzifarakomány nem megfelelő rögzítése vagy a rakomány rögzítésének teljes hiánya, illetve túlsúlya miatt. Ezen halmozott mulasztások mellett egy szállító járművet soron kívüli műszaki vizsgálatra is berendeltek. 

A közlekedési hatóság ellenőrei valamennyi érintett járművezetőt figyelmeztették a túlsúly megelőzésének, a szállító járművek megfelelő műszaki állapotának és a rakomány megfelelő rögzítésének fontosságára, hiszen ezen mulasztások 2021 februárjától közigazgatási szabályszegésnek minősülnek és nagy összegű bírsággal járnak. 

Az akció alapján elmondható, hogy a lakossági tűzifaellátást végző tehergépjárművek általános műszaki állapota a közepesnél rosszabb, ráadásul a fuvarköltségek csökkentése érdekében azokat jelentősen túlterhelik. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy ezek a gépjárművek a benne utazókra és a közúti közlekedésben résztvevő minden más szereplő számára is jelentősen balesetveszélyesek, az őszi időjárás beköszöntével fokozott kockázatot jelentenek a közutakon.
Az együttműködő hatóságok több esetben találtak tisztázatlan eredetigazolású faanyagot, szállításra alkalmatlan vagy túlterhelt járműveket, ezért több millió forint értékű bírságot szabtak ki. 

forrás: NÉBIH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

MyForest erdőtelepítések

Következő cikk

Wood Arts Intarsia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések