FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szerbia – a pellet feketepiaca

Az árkorlátozások, az exporttilalmak és a termelők, valamint kereskedők ellenőrzése után sem stabilizálódott a pellet piaca, hiszen az továbbra sincs a lelőhelyeken. Branko Glavonjić, az Erdészeti Kar professzora szerint a pelletgyártók az árkorlátozás miatt döntöttek úgy, hogy saját maguk értékesítik a pelletet, így saját raktárakat alakítottak ki.

Az államilag 38 ezer dináros tonnánkénti áron korlátozott árú pellet mellett a tűzifa iránt is nő a kereslet, amelynek köbmétere várostól függően 8-12 ezer dinárba kerül.

Glavonjić szerint igen nehézkes pellethez jutni, és a gyárakban is gyakran várólisták alakulnak ki. Hozzátette, a polgárok arra panaszkodnak, hogy a feketepiac is beindult, és egyesek tonnánként akár 47 ezer dinárért kínálják a pelletet.

– Mint minden krízishelyzetben, itt is vannak ügyeskedők. Azt javaslom a polgároknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a pelletgyárakkal. Természetesen lelassult a szállítás, és várniuk kell egy-két hetet mire megérkezik a rendelt mennyiség – jegyezte meg a professzor. Mint mondja, a szerbiai gyáraknak nem megfelelő a pellet 38 ezer dináros ára, hiszen a régióban jelenleg itt a legolcsóbb ez a fajta tüzelőanyag.

– Horvátországban 574 euró, Szlovéniában 581 euró az ára. Júniusban ez fordítva volt, itt volt a legdrágább a pellet. Olaszországban már meghaladja a 700 eurót – jegyezte meg Glavonjić.

Mivel a környező országokban is exporttilalom van érvényben, vagy csupán nem érné meg nekik a szerbiai piacra értékesíteni, importált pelletre nem számíthatunk.

– Egy biztos, hogy minden bizonytalan. Ez mutatja a szerbiai energiapiac helyzetét. Bármilyen döntés is születik, annak jó és rossz oldala is lesz – mondta Glavonjić.

forrás: SZMSZpress 10-04, MagyarSzó 10-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Otthon az erdőben

Következő cikk

BDW - Design on Board



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…