FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Wood Smart előadás-sorozat

A Magyar Bútor és Faipari Szövetség november 4-én, az OTTHONDesign Ősz Kiállításon szakmai előadássorozattal várta az érdeklődőket. Az előadásokat a Szövetség tagjai, szakmai parterei tartották és méltán vívták ki a közönség elismerését. A rendezvényről készült képek, valamint a szakértői prezentációk most megtekinthetők honlapunkon.

Az előadásokról

Okos üzemek a faiparban, automatizálás és digitalizáció a bútorgyártás területén

A bútorgyártásban is nagyon fontos szemponttá vált a hatékonyság növelése, valamint egyre nagyobb nehézséget jelent az emberierőforrás-hiány. A digitalizáció és az automatizálás lehet mindkettőre a megoldás. Az előadás témája az ezzel kapcsolatos jó-gyakorlatok és lehetőségek áttekintése.

Előadók: György László műszaki igazgató, Planet-Gép Kft.

***

A hazai fafogyasztás bővítése, a faanyag népszerűsítése

Az Erdőgazdálkodás és a kapcsolódó faipar, energiaipar jól tervezhető és régóta tervszerűen működő szektora a gazdaságnak. Számos innováció mozgatta a múltban, jelenben és fogja a jövőben is ezt a szektort. Az erdő, mint egyetlen megújuló természeti erőforrásunk a jövő nyersanyagigényére, energiakihívásaira természet- és klímabarát, zöld választ tud adni.
A faanyaghasználat legfőbb előnyei:
• Szabályozott körülmények között, tervezetten újratermelhető belföldi nyersanyagbázison alapul, amely importfüggetlen.
• A faanyag-felhasználás növeli a szénraktározó kapacitást, így segíti a klímavédelmi célok elérését.
• A faanyag-felhasználás kiváltja a széndioxid-intenzívebb alapanyagok felhasználását.

Előadó: Tóth János, FAGOSZ ügyvezető főtitkár; FATÁJ / FATUDAKOZÓ szerkesztő

***

Biokompozitok, a jövő potenciális alapanyagai

A Soproni Egyetemen évtizedek óta foglalkozik kompozit anyagok kutatásával, oktatásával. Mintegy nyolc éve működik a Biokompozitok Kutatócsoport.
A biokompozitok olyan összetett (kompozit) anyagok, amelyek egy mátrix anyagból (pl. műanyag) és egy erősítő anyagból állnak, amelyek közül legalább az egyik, de inkább mind a kettő biológiai eredetű. A mátrix (vagy beágyazó vagy kötő anyag fázis) lehet ásványi eredetű, mint a cement vagy a gipsz vagy lehet megújuló vagy nem megújuló eredetű polimer.
Számos ígéretes lehetőséget kínál a biokompozit termékek fejlesztésére a nanoanyagok alkalmazása. Olyan megoldásokra is szükség lesz, amelyek csökkentik a vízfelvételt, befolyásolják a biológiai lebonthatóságot és az illékony szerves vegyületek kibocsátását, sőt javítják a lángállóságot, adott esetben antibakteriális felületük miatt jól alkalmazhatók közösségi terekben, kórházakban. Fontos kérdés az újrahasznosítása, a körkörös gazdasághoz kapcsolódás.

Előadó: Pof. Dr. Alpár Tibor László PhD, egyetemi tanár
Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
Faipari és Műszaki Intézet
Gyártástechnológia Tanszék

*** Kávészünet ***

Fenntarthatóság és design kapcsolata a hazai bútorgyártásban

Számos szervezet ismeri fel a fenntartható működés kialakítása nyomán elérhető környezeti, társadalmi, gazdasági előnyöket. Miközben a világban zajló események egyre több kihívással szembesítik e vállalatokat, a jelen és a túlélés biztosításán túl az innovatív cégek eszközöket, módszereket, új irányokat keresnek a jövőálló és minden tekintetben profitábilis működéshez. Korunk egyre bizonytalanabb világában megfigyelhető trend, hogy a magas design-értékű termékek, szolgáltatások és folyamatok iránti kereslet nem csökkent, a design-vezérelt vállalatok működésében számszerűsíthető többlet meghaladhatja a kétszáz százalékot. A design adott szervezeti struktúrákban való evolúciós megjelenési szintje azonban eltérő, az esztétikai kiinduló állapottól egészen a közeli virtuális tér, a meta világok hálózatáig jelen lehet, mint mindenütt megfigyelhető, értékteremtő, „nem művészeti, nem műszaki, hanem társadalmi jelenség” (prof. Stefan Lengyel). A design fenntarthatósági kapcsolódását és alkalmazási lehetőségeit jelenleg egy doktori kutatás keretében vizsgáljuk, mely a hazai bútorgyártást helyezi fókuszba. A kreatívipar e szegmense sok tekintetben kiemelkedő jelentőséggel bír: innovatív, együttműködésen alapuló, magas hozzáadott értékű, erős fejlődési potenciállal rendelkező iparág, ahol minőségi képzések biztosítják a hazai tudás kibontakozását, miközben a fafelhasználás is több tekintetben ismét előtérbe kerül. E vállalkozások kitörési lehetőségeit az alkalmazható üzleti modellek vizsgálatán keresztül is támogatjuk, az art design eredményeitől egészen a metadesign által kínált jövőképig.

Előadó: Reményi Andrea, innovációs és üzletfejlesztési menedzser
Soproni Egyetem Vállalati Kapcsolatok és Innovációs Központ

***

A bútoripar Dániában – Pályakezdők támogatása

Az előadás betekintést nyújt a kezdő tervezők lehetőségeibe a gyakornoki pozíciókon keresztül.
Miért fontos egy formatervezőnek, hogy közelebb kerüljön a gyártáshoz, kivitelezéshez, illetve belelásson a termékek forgalmazásának rendszerébe?
A dán bútorgyártás és a Normann Copenhagen design cég bemutatása konkrét példákon keresztül: helyi tárgykultúra, brand struktúra, igények és trendek.
A cél a gyártói és tervezői együttműködések fontosságára való figyelemfelhívás.

Előadó: Cserba Anna, formatervező művész

***

Gaálhab b2b Partner Portál – Értékesítést támogató, egyedi rendszer saját fejlesztésű ERP-vel

Gaál Zoltán technológiafejlesztő 25 éve építi cége ERP rendszerét, amely mára túlnőtt a habgarnitúrák bútorgyártók felé történő szállítás támogatásán.
Rendszereik a rendeléstől a garancia kezelésig a teljes gyártásai folyamatot támogatják számos szoftveres robotizációval. 6 éve önállóan gyártanak fekvőbútort a hazai viszonteladók részére. 2 éve az értékesítést segítő b2b portál segítségével innovatív webes fejlesztést hajtottak végre: üzembe állt a Gaálhab b2b Partner Portál, az online bútorkonfigurátor és kereskedelmi – gyártói támogatórendszer.
Fejlesztésük iránya, hogy rendszerüket felhőszolgáltatóként más gyártók, más iparágak fele is kínálják. A gyártói- kereskedői kapcsolatok bevonhatók a rendszerbe, teljes biztonságot nyújtva mindkét félnek, mindennemű publicitást kizárva, azonban az sem kizárt, hogy rendszerünket b2c irányba is fejlesztik.

Előadó: Gaál Zoltán, ügyvezető igazgató
Gaálhab Kft.

***

Kiemelt partnereink:

HUNGEXPO OTTHONDesign Ősz / Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Kiemelt partnereink

Alább, az előadások címére kattintva megtekinthetők a hozzájuk kapcsolódó prezentációk.

Okos üzemek a faiparban, automatizálás és digitalizáció a bútorgyártás területén(1.51 MB)

A hazai fafogyasztás bővítése, a faanyag népszerűsítése(6.8 MB)

Biokompozitok, a jövő potenciális alapanyagai(1.71 MB)

Fenntarthatóság és design kapcsolata a hazai bútorgyártásban(2.78 MB)

A bútoripar Dániában – Pályakezdők támogatása(8.66 MB)

Gaálhab b2b Partner Portál – Értékesítést támogató, egyedi rendszer saját fejlesztésű ERP-vel(1.91 MB)

forrás: FABUNIO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szélturbinalapát tervezése fából

Következő cikk

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések