FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

BioHome3D – nyomtatott ház

Néhány napja a Maine-i Egyetem Advanced Structures and Composites Center (ASCC) bemutatta a BioHome3D-t, amely állításuk szerint a világ első olyan 3D-nyomtatott otthona, amely teljes egészében bioalapú anyagokból készült.

A BioHome3D-t az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának az UMaine és az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium közötti Hub and Spoke programjának finanszírozásával fejlesztették ki. A partnerek között szerepelt a MaineHousing és a Maine-i Technológiai Intézet.

Teljesen újrahasznosítható

A 600 négyzetméteres prototípus 3D-nyomtatással készült padlót, falakat és tetőt tartalmaz, amelyek faanyagból és bio-gyantából készültek. A ház teljes mértékben újrahasznosítható és magas hőszigetelésű, 100%-ban fából készült szigeteléssel és testre szabható R-értékekkel. A Maine-i Egyetem szerint a nyomtatási folyamat pontosságának köszönhetően gyakorlatilag megszűnt az építési hulladék.

Az új fejlesztés az automatizált gyártás révén segít megoldani a lakáshiányt, és a munkaerőhiány ellenére megerősíti az erdészeti ágazatot – mondta Janet Mills, Maine állam kormányzója. A rendelkezésre álló faanyag-nyersanyag helyben felhasználása csökkenti a kiszolgáltatott ellátási láncoktól való függőséget, miközben újjáéleszti a helyi erdészeti és faipart – mondta.

A lakáshiány kezelése

Az Egyesült Államokban, és különösen Maine államban válságos a megfizethető lakások hiánya. A National Low Income Housing Coalition jelentése szerint országszerte több mint 7 millió megfizethető lakásra van szükség. Csak Maine államban a Maine-i Megfizethető Lakhatási Koalíció szerint a hiány 20 000 lakásegység, és évről évre nő. Az új eljárás – mondta – lehetővé teszi az alacsony jövedelmű háztartások számára, hogy egyedi otthonokat építsenek ipari méretekben, rövid szállítási idővel.

A prototípust hő-, környezeti és szerkezeti megfigyelésre szolgáló érzékelőkkel szerelték fel, hogy teszteljék, hogyan teljesít a BioHome3D egy maine-i télben. Az összegyűjtött adatokat a jövőbeli tervek javítására használják fel.

Teljesen nyomtatott

A BioHome3D-t négy modulban nyomtatták ki, majd a helyszínre szállították és fél nap alatt összeszerelték. Az áramellátás két órán belül helyreállt, és csak egy villanyszerelőre volt szükség a helyszínen.

A meglévő technológiáktól eltérően a BioHome3D teljes egészében nyomtatva van, beleértve a padlót, a falakat és a tetőt is – magyarázza Dr. Habib Dagher, az ASCC ügyvezető igazgatója. A felhasznált bioanyagok 100 %-ban újrahasznosíthatók – teszi hozzá. A prototípust a világ legnagyobb polimer 3D-nyomtatóján nyomtatták ki, amely 2019-ben a világ legnagyobb 3D-nyomtatott hajóját készítette.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint az épületek felelősek a globális CO2-kibocsátás közel 40%-áért. A fenntartható módon termesztett farost olyan megújuló erőforrás, amely a fa növekedési ciklusa során megköti a szenet. A BioHome3D ezért élettartama alatt és az újrahasznosítás után is szén-dioxid-tárolónak tekinthető – mondta.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis 12-03

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ausztria aktív erdőgazdálkodást sürget

Következő cikk

Romániában hiánycikk a tűzifa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések