FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Uusi Puu – New Wood kiállítás

A fa alapú ing és más fa alapú textíliák keltették a legnagyobb figyelmet a helsinki Uusi Puu – New Wood kiállítás látogatói körében.

A finn innováció a közeljövőben alapjaiban megváltoztathatja a vámmentes áruk csomagolását is – “Ez lesz az új buborékfólia!”

Fotó: N: Vilma Issakainen / Finn Erdészeti Egyesület

Papírból készült védőcsomagolással lehet becsomagolni például az adómentes szeszesitalos palackokat (és természetesen sok minden mást is). A japán origami technikán alapuló csomagolás úgy nyújt védelmet, hogy nem igényel sok anyagot.

Az új faalapú textilszálak a biogazdaság innovációit bemutató Uusi Puu – New Wood kiállítás számos látogatójának kedvencévé váltak Helsinkiben. Marina Rotkus, a Dioriina blog szerzője leginkább a Kuura textilszál iránt érdeklődött.

‘Nagyon érdekesnek találtam ezt a faalapú rostot. Nehéz elhinni, hogy fából készült’ – mondta Rotkus a Kuura szálról.

A Kuura rostot a Metsä Spring, a Metsä Group innovációs vállalata állítja elő a fenntarthatóan kezelt finn erdőkben kitermelt fából származó cellulózból.

Rotkus úgy gondolja, hogy ő is nyugodtan vásárolhatna faalapú ruhadarabot, talán olyat, mint a Kuura mellett kiállított, Ioncell által készített ing.

Szeretném néhány napig viselni, hogy megtudjam, milyen érzés – mondta Rotkus.

A Spinnova részvénye felfelé lőtt a tőzsdén

A fa alapú textíliák az utóbbi időben forró témává váltak tőzsdei körökben, miután a Time magazin a finnországi Jyväskyläből származó Spinnova vállalatot választotta a 2022-es év legjobb innovációit tartalmazó listájára. A vállalat részvényeinek árfolyama hamarosan több mint 80 százalékkal emelkedett (a részvény értéke egy év alatt -44 százalékkal csökkent).

Az Autotalo épületében, Helsinki belvárosának egyik nevezetességében rendezték meg az Uusi Puu – New Wood kiállítást, amelyet több mint 80 újságíró és közösségi média influencer látogatott meg a hónap elején. A kiállítást a Manifesto PR cég sajtóesemény keretében szervezte.

A fa alapú textíliák az utóbbi időben forró témává váltak tőzsdei körökben, miután a Time magazin a finnországi Jyväskyläből származó Spinnova vállalatot választotta a 2022-es év legjobb innovációinak listájára. A vállalat részvényeinek árfolyama hamarosan több mint 80 százalékkal emelkedett.

A Uusi Puu – Új Fa egy több mint 20 finn szervezet által létrehozott közösség, amelynek célja a faalapú biogazdaság jobb megértése. A kiállításon a faalapú textíliák mellett számos más faalapú terméket is bemutattak, például élelmiszer- és kozmetikai csomagolásokat.

Az Uusi Puu – New Wood kiállítás 2022. november 30-án ellátogat a Beyond the Bio-Bubble – Solutions for a circular forest bioeconomy szemináriumra Brüsszelben.

Az UNITE és a FinnCERES által szervezett szemináriumon a biogazdasággal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket és a jövő anyagait mutatják be. A FinnCERES az Aalto Egyetem és a finn VTT Műszaki Kutatási Központ által közösen létrehozott kompetenciaközpont. Az UNITE a társadalmi hatású kutatás kompetenciaközpontja és a Finn Akadémia egyik zászlóshajója.

A faalapú ruházat lesz a jövő divatja”

A faalapú textilszálak kiválthatják a szintetikus szálakat és a pamutból készült ruházatot. A szintetikus szálakhoz képest a faalapú anyagok kevesebb vegyi anyagot igényelnek, és segítenek a mikroműanyagok által okozott problémák leküzdésében.

A kiállítást meglátogató újságírók között volt Ellinoora Autti a Gloria magazintól, amely a divatra és a szépségre összpontosít. Autti is leginkább a kiállított fa alapú textilszálak iránt érdeklődött.

‘Egy fából készült ing! Nehéz elhinni” – így nyilatkoztak az egypetéjű ikrek és a közösségi média sztárjai, Viivi és Venla Sydänmaalakka, amikor az Új fa kiállítás legérdekesebb kiállítási tárgyáról kérdezték őket. Az ikreknek csak az Instagramon 12 900 követőjük van.

“A finn erdészeti ipar halad a korral”

Virpi Korhonen, a Uusi Puu – New Wood projektmenedzsere szerint a New Wood kiállítás nemcsak a döntéshozókat és a befolyásos szereplőket érdekli, hanem a hétköznapi polgárokat, vagyis a fogyasztókat is.

‘Az embereknek gyakran eszükbe sem jut, hogy sok mindennapi tárgyat és csomagolást, amelyek ma már műanyagból készülnek, mostanra már fából is elő lehet állítani. A kiállításra adott leggyakoribb reakciók rendkívül pozitívak, és az emberek meglepődnek azon, hogy a finn erdészeti ipar mennyire naprakész, és hogy milyen sok innovatív felhasználási módot találtak a fának’ – mondja Korhonen.

Korhonen saját kedvencei közé tartozott a kiállításon az Aalto Egyetem és a finn VTT Műszaki Kutatóközpont által kifejlesztett papírinnováció, amelyet jelenleg gépi gyártásba visznek.

A papírból készült védőcsomagolással például az adómentes szeszesitalos üvegeket lehet becsomagolni. A japán origami technikán alapuló csomagolás úgy nyújt védelmet, hogy nem igényel sok anyagot.

“A papír, mint anyag, meleg tapintású és környezetbarátságot sugall. Ez lesz az új buborékfólia, amely hatalmas piaci potenciállal rendelkezik. Így használva a papír értéke sokszorosára nő, a faanyag pedig akár 25-ször is újrahasznosítható’ – folytatja Korhonen.

A kiállítás látogatóit a Woodio fakompozitból készült kézmosója és a Mysoda szikvízkészítője is érdekelte.

“Az itt kiállított legnépszerűbb tárgyak közös nevezője, hogy a finn dizájn know-how-t egy felelősségteljesen előállított nyersanyaggal, a fával ötvözik” – mutat rá Korhonen. 

A kiállítás 2022. november 30-án ellátogatott a Beyond the Bio-Bubble – Solutions for a circular forest bioeconomy -szemináriumra Brüsszelbe.

A New Wood fő támogatója a Finn Erdészeti Alapítvány.

A Finn Erdészeti Alapítvány a forest.fi online magazin egyik támogatója.

szerk/ford: Tóth János, forrás: forest.fi 11-24

Előző cikk

Ezerszínű fa - kiállítás nyílik

Következő cikk

7 EU javaslat, melyek kevés teret engednének a nemzeti erdőpolitikának



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések