FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

REWOOD újrahasznosítási koncepció

A STARK Group kezdeményezi a REWOOD újrahasznosítási koncepciót Finnországban az újrahasznosított termékek és a körkörös üzleti modellek népszerűsítése érdekében. Finnország a harmadik piac, ahol a GENTRÆ bevezetésre kerül. A koncepciót kísérleti projektként indítják el, ahol az építkezésekről származó ideiglenes vagy fel nem használt faanyagot és rétegelt lemezt az új faanyag körforgásos alternatívájaként kínálják.

Az építőipar felelős a világ hulladékának közel feléért, Finnországban pedig az ingatlan- és építőipar a második legnagyobb hulladéktermelő. Évente több tonna fa végzi tüzelőanyagként, és mivel a fa a legnagyobb termékkategória a csoport finnországi üzleti egységében, a STARK Suomi-ban, a REWOOD segíthet az újrahasznosított anyagok használatának növelésében az építőiparban, valamint az erdő erőforrásainak fenntarthatóbb módon történő felhasználásában.

A kísérleti projektben a STARK Suomi feltárja és teszteli az építkezéseken keletkező fa újrafelhasználásának lehetőségeit, ezáltal segítve az építkezéseken keletkező fahulladék mennyiségének csökkentését.

Harri Päiväniemi, a STARK Suomi vezérigazgatója szerint:

“A projekt keretében megvizsgáljuk az újrahasznosítható fa állandó értékesítési koncepciójának lehetőségét. Jelenleg az építőanyagok újrahasznosítása nem lehetséges nagy léptékben. Az építőipari vállalattal, az SRV-vel és a szolgáltató céggel, az L&T-vel együtt úttörők akarunk lenni a körkörös megoldások terén.”

“A kísérleti projekt kiváló példa arra, hogy az értéklánc különböző szereplői hogyan működnek együtt az építőipar fenntarthatóbb fejlődésének támogatása érdekében.”

A koncepciót 2018-ban Dániában, 2021-ben pedig Svédországban indították el. Az építőipari vállalatokkal és beszállítókkal együttműködve a dániai koncepció 2019 óta több mint 500 tonna fát gyűjtött össze és hasznosított újra, ami legalább 22,5 tonna CO2-csökkentésnek felel meg.

A REWOOD-ról

A REWOOD projekt az építkezéseken összegyűjti a fát, megtisztítja és az új faanyagok körforgásos alternatívájaként értékesíti. Így a fa egy olyan körforgásba kerül, ahol ismételten újrafelhasználásra kerül, amíg a minősége optimális. A projekt körkörös megoldásokat támogat az építőiparban, ahol nagy mennyiségű fahulladék keletkezik.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ViaRitzau.dk

Előző cikk

PEFC tanúsított CLT üzem

Következő cikk

Domotex - trendi a sötét fapadló



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések