FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egyedi műalkotások az erdőből

Egyre többen tartják fontosnak a fenntarthatóságot és az alacsony erőforrás-fogyasztást. Az egyik nyersanyag, amely könnyen megfelel ezeknek a követelményeknek, a furnér: a furnérgyártásra különösen alkalmas fákból származó, ostyavékonyra vágott fából áll.

De a természetessége mellett a furnér sokkal többre is képes. A fafajtól függően a furnérból valódi műalkotások is készíthetők, amelyekhez hasonlót sehol máshol a világon nem találni. Így könnyedén elvarázsolja a szemlélőt, és tartós, extravagáns megjelenést varázsol például egy furnérozott bútordarab vagy más furnérozott felület tulajdonosának, nap mint nap.

Nincs két egyforma furnérfelület: az egyes furnérlapok egyediségét, az egyes falapok ügyes összeillesztése egy egységes összképet alkot. “A furnériparban dolgozók, akik részt vesznek a furnérfelületek tervezésében és gyártásában minden elképzelhető méretben, nem csak kézművességről, hanem művészi érzékről is tanúskodnak. Az ügyfél kérése egy dolog, de ami a gyártási folyamat végén születik, az mindig lenyűgözi a bútor-, autó- és padlóiparban, illetve a belsőépítészetben dolgozó ügyfeleket” – mondja Ursula Geismann, az Initiative Furnier + Natur (IFN) ügyvezető igazgatója és régóta élő elemzője.

Ezek az alapvető illesztési módszerek teszik a furnért egyedi művészetté.
A furnérok terítékképzése vagy egyesítése furnérképekké különböző technikákkal történik. Az “átfordítás” során a furnérokat úgy választják ki és illesztik össze, hogy a két lap egymás tükörképe legyen. Ez a tükörképszerű megjelenés különösen lenyűgöző, ha élénk szemcsézetű furnérokat használnak. Az “egyszerű illesztés” kifejezést a furnérkötegben egymáson fekvő két furnérlap egyikének hosszanti vagy keresztirányú illesztés körüli széthajtására használják. Ennek megfelelően a “dupla fűrészelés” során az egymáson fekvő négy furnérlap minden második lapját egy függőleges és egy vízszintes illesztés körül hajtogatják. Ez izgalmas furnérmintákat hoz létre keresztirányú illesztésekkel, amelyek átlósan is futhatnak. Végül a “nyomkodás” összességében nyugodtabb furnér megjelenést eredményez. Ebben az eljárásban a furnérkötegben egymáson fekvő lapokat fordítás nélkül kiveszik a kötegből, és egymás mellé sorakoztatják őket. Az eredmény a furnérszerkezet szimmetria nélküli ismétlődése, ami összességében klasszikus, időtlen megjelenést eredményez. Végül a furnérlapokat összeragasztják és finomra csiszolják. “Ezt követi a felületkezelés pácolással, olajozással, viaszokkal vagy lakkok és mázak segítségével. Ez kiemeli a fa természetes szemcsézettségét” – magyarázza Geismann, majd így zárja: “A feldolgozás után a furnér olyan gyönyörű és egyedi hatást kelt, hogy az ember legszívesebben a falra akasztaná üveg mögé, mint egy műalkotást. Ugyanakkor a természet része, kíméli az erőforrásokat, és minimális anyagfelhasználás mellett nagy felületeket is képes feldobni. Igazi mindenes a természetet kedvelő individualisták számára.” IFN/DS

Initiative Furnier + Natur (IFN)

A Furnier + Natur (IFN) e.V. kezdeményezést 1996-ban alapították német furnérgyártók a beszállító partnereikkel közösen. Ma a furnérgyártó ipar, a kereskedelem és a furnérfeldolgozó ipar európai vállalatai, valamint a faipari szakmai szövetségek támogatják. A szövetség célja a furnér, mint természetes, minden igényt kielégítő anyag népszerűsítése.

szerk/ford: Tóth János, forrás: IFN 12-12

Előző cikk

Sikeresen zárult az INTERREG AT-HU EDUWOOD projekt

Következő cikk

Fapadlók piaca 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések