FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

GD-Holz: hengeresfa-nap

A múlt héten mintegy 70 résztvevő érkezett Würzburgba a Német Hengeresfa Napra. A rendezvényt Dietmar Reith, a Hengeresfa-kereskedelmi Osztály elnöke nyitotta meg, aki máris kitért az egyik központi kérdésre: Létezik-e klímastabil erdő?

Dr. Björn Seintsch, a Thünen Intézet munkatársa elmondta, hogy az erdők szerkezetátalakítása elengedhetetlen az éghajlatváltozás miatt, de úgy véli, hogy ezt az erdészeti ágazat egyedül nem tudja anyagilag támogatni. Dirk Alfter, a német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) munkatársa rámutatott, hogy az erdőátalakítás és az erdővédelem nem ellentétes. Steffen Rathke, a Holzwerke Keck ügyvezető igazgatója a lombosfa-ipar hanyatlására figyelmeztetett a szűkös piacok miatt.

Ezt követően az előadók egy izgalmas panelbeszélgetésen vettek részt, ahol a közönség elkötelezett hozzászólásai és kérdései hangzottak el.

Dirk Alfter (a képen balról a második) olyan stratégia gyors kidolgozására szólított fel, amely képes a lucfenyőt, mint az éghajlatváltozás által veszélyeztetett fafajt felváltani. Alfter azt mondta, hogy aki azt hitte, hogy a lucfenyő még életképes, az tévedett.

Dietmar Reith (balról a harmadik) arra panaszkodott, hogy a faállomány elöregedett, és az állomány fiatalítására szólított fel.

Björn Seintsch (balról a negyedik) felszólította az erdészeti ágazatot, hogy legyen rugalmasabb.

Steffen Radtke az ágazat további fejlődése szempontjából elsősorban az innovációra és az új termékek fejlesztésére összpontosít. Kifogásolta, hogy az erdő mint nyersanyagforrás egyre kevésbé kerül a figyelem középpontjába, és ezért tapsot kapott a közönségtől. Rámutatott továbbá, hogy ha új fafajokat vezetnének be, akkor az építési előírásokat is meg kellene változtatni.

Dietmar Reith arra panaszkodott, hogy a politikusok nem hallgatták meg eléggé a szakértőket. Olyan dogmákat adtak ki, amelyek nem működtek, mondta Reith. További témák között szerepelt a holtfa által okozott erdőtüzek veszélye, a tűzifa árának hirtelen emelkedése és a kihasználatlan magánerdők, mint a bogárfertőzés okai.

A politikusokhoz szólva Thomas Wehner (balra) moderátor azzal zárta beszédét, hogy érdemes az erdőre nem csak egy választási időszakban gondolni.

A Gesamtverband Deutscher Holzhandel e.V. (GD Holz) a német fakereskedelmi vállalkozásokat összefogó és reprezentatív iparági szövetség, amely mintegy 900 tagvállalatot tömörít.

A GD Holz képviseli a fakereskedelem és értékesítési csatornáinak gazdasági érdekeit a gazdaság, a politika, a média, a szövetségek és az ipar felé.

Szakmai szövetségként a faanyag-nagykereskedelem, a faanyag-kiskereskedelem, a hengeresfa-kereskedelem és a furnérkereskedelem szakterületein működő tagvállalatainak érdekeit képviseli.

szerk: Tóth János, forrás. HolzForum 08-29

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Drónok lehetőségei az erdőgazdálkodásban

Következő cikk

Német bútoripar - fény és árnyék



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések