FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Oázis a fenyvesek közt

Régi hagyomány, hogy a MOME Építészeti Intézet diákjai az első tanév utáni nyáron megépítik egyik társuk tervét egy építőtáborban. A hagyományoktól eltérően ezúttal azonban nem csak fából építkeztek: a koncepció fontos része volt a helyszínen talált maradék tégla-alapanyag újrafelhasználása is. A tíz nap alatt megvalósult, közösségi térként funkcionáló építményt az egyik hallgató, Miklauzic Soma Gergely mutatja be.

A MOME Építészeti Intézet elsőéves diákjainak lehetőségük nyílik megvalósítani az egyik általuk tervezett projektet a minden nyáron megtartott építőtábor keretében. A projektfelhívás évenként eltérő, de közös bennük, hogy a tavaszi tervezési stúdió keretein belül mindig egy új felkérő konkrét igényére alapozva kell a tervet megalkotni. A tervezési stúdió vezetői és a tábor szervezését segítő tanárok Vass-Eysen Áron és Börzsei Tamás. A helyszín és a téma is szinte mindig különböző, az idei tábor azonban több szempontból is eltérő volt a korábbiaktól. Az eddigi megszokott faszerkezet-építés széria megszakadt, és a tervezési feladat felkérői a házon belül maradtak.

A helyszín ezúttal a Somogy vármegyei Gyékényes, a magyar karácsonyfa termesztés központja. A tervezés helyszínéül szolgáló telek a főleg mesterszakos hallgatókat magába foglaló Gyékényesi Hegylakók Egyesületének tulajdonában áll. A telek helyszínének kiválasztásában fontos szerepet játszott a Budapesttől való távolsága, hogy ne csak egy hétvégi telek legyen, hanem egy olyan távoli tér, ahová egy hosszabb utazás keretében el lehet vonulni. A közös telek megvételének kulcsfontosságú része az is, hogy a telken meg lehessen valósítani mindenkinek az alkotói projektjét.

1/24 Oázis a fenyvesek közt – A MOME 2023-as építőtábora – fotó: Zóka Yente

A déli tájolású telek 118 méter hosszú és 18 méter széles, melynek az utcafrontjához közelebbi oldalon egy egyterű présház található. A feladatfelhívás egy olyan közösségi tér megalkotásáról szólt, ami eső- és napvédett, azonkívül kényelmesen elfér alatta akár egyszerre egy osztálynyi ember is. Az elsőévesek, telektulajdonosok és az építész tanári kar szavazatai alapján idén Juhász László terve valósult meg.

13/24 Oázis a fenyvesek közt – A MOME 2023-as építőtábora – fotó: Zóka Yente

A telek hosszanti oldalával párhuzamos közösségi tér a telek középpontjában álló hatalmas cseresznyefa előtt foglal helyet. A fa körüli tisztás eddig is fontos része volt a közösségi életnek, melyet az épület csak hangsúlyosabbá tett. A projekt meglehetősen eltér a korábbi építésztáborokban elkészült építményektől, ahol kiváltképp a fa dominált fő alapanyagként. A két támaszfalat az északi és déli oldalon betonvasháló merevítők és tört vöröstégla teszi ki. A törmelékhez helyi maradék téglák lettek felhasználva, mivel a terv koncepciójához hozzátartozik a mások számára haszontalanná vált anyagok újrahasznosítása. Így a tetőszerkezet egy része a Hello Wood adományaként a nyári Builder Summit fesztivál megmaradt faanyagából készült, más faelemek pedig egy rendezvény-installáció és színpad bontott anyagát használták újra. Mindkét falban található egy-egy ablaknyílás, melynek faborítású alsó párkányain meglehet pihenni és körbe lehet tekinteni a telken vagy a domb lábánál fekvő tó irányába.

6/24 Oázis a fenyvesek közt – A MOME 2023-as építőtábora – fotó: Zóka Yente

A nyugati és keleti oldalon a tér nyitott a telek felé, így az ember ugyan úgy élvezheti a természetet, mintha a szabad ég alatt ülne. A két támaszfalra, azokra párhuzamosan egy nyugati és keleti irányba konzolosan túllógó tető fekszik rá. A tető két egymásnak támasztott keretes szerkezetből áll. A konzol nagyobbik része a cseresznyefa irányába nyúlik, akár egy átvezető a tisztás és az építmény belseje között. A tetőszerkezet szarufái acélsodronyokkal vannak kifeszítve, borítása trapézlemez. Az építmény vízszintbe-hozott döngölt föld padlózata teret enged egy nagy vacsorának, illetve tánctérként is tökéletesen funkcionál.

A fő projekt mellett megépült Kondor Bátor András árnyékszék terve is. Az illemhely a telek alsó felében helyezkedik el. Faszerkezetű, sátorteteje bádogból készült.

22/24 Oázis a fenyvesek közt – A MOME 2023-as építőtábora – fotó: Madarász-Róna Gergely Viktor

A két építmény tíz nap alatt készült el, melyhez az elsőévesek és a mesterszakos hallgatók mellett a helyi lakosok is sokat hozzátettek nagyszerű közösségi élményt létrehozva. A tábor szervezését segítette fuvarozással a Puskár család, eszközökkel a BIVAK studio és a Báthory László Cserkészcsapat, fáradhatatlan háttérmunkájával Jóföldi Laura. A programokat a Hello Wood előadása mellett a közös kerámia workshop színesítette. Az elkészült alkotásokat Páll Áron és Zachár Dorottya a telken található diplomatárgyként megvalósult fatüzelésű kerámia kemencéjében égettük ki. A tábort a Hakumba zenekar fellépése zárta, amely méltó felavatása volt az újonnan létrehozott épületnek.

forrás: ÉpítészFórum 09-18

Előző cikk

Már a JAF Csoport része a DLH

Következő cikk

A Sóstói-erdőben túráztak a gyerekek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések