FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kormányzati figyelem az erdőállomány védelmére

Fotó: Gergál-Gombási Mónika

A Bakonyerdő Zrt-hez látogatott Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki országos látogatássorozata keretében figyelemmel kíséri az állami erdőgazdaságok tevékenységét, jó gyakorlataikat és párbeszédet kezdeményez a nemzet természeti örökség megóvásában szakmai együttműködő partnerként résztvevő erdőgazdaságok munkatársaival. A látogatáson részt vett Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár is.

Az Alaptörvény külön is nevesíti a nemzet közös örökségébe tartozó elemek felsorolásában az erdőket, jelezve, hogy ezek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelezettsége. A gyakorlatban ennek megfelelően az erdőtulajdonosokra, az erdőgazdálkodókra, de még az erdőt szabadon használókra is kötelezettségek hárulnak. Fenntartásuk és a jövő nemzedékek számára való megőrzésük az állam és mindenki kötelessége.

Az erdészek több évszázada gyakorlati természetvédelmet valósítanak meg. A növény- és állatvilág, vagyis az erdei ökoszisztéma gazdájaként jól ismerik, óvják és védik területeiket. Természetesen emellett törvényi garanciák is biztosítják az erdők védelmét, a fenntartható erdőgazdálkodást. Utóbbi és az erdei erőforrások kíméletes felhasználása kulcsfontosságú szerepet játszik a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) elérésében is.  A cél olyan módszerek alkalmazása, amelyek biztosítják, hogy az erdő megőrizze biológiai sokféleségét, továbbá megfeleljen a társadalmi igényekkel összhangban levő védelmi, közjóléti és gazdasági követelményeknek. 

Fotó: Gergál-Gombási Mónika

Az ombudsman a korábbi nyírségi, börzsönyi, gemenci valamint a főváros térségi látogatása után érkezett a Bakonyerdő Zrt-hez, ahol meggyőződött az állami erdőgazdaság szakszerűségéről és  fenntartható erdőgazdálkodásáról.

A Bakonyerdő Zrt. 62.000 hektáron gazdálkodik, működési területén jelenleg 15 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete. A Bakonyaljától, a Bakonyon és a Balaton-felvidéken át egészen a Keszthelyi-hegységig elnyúló területen összesen hét erdészet működik.  A változatos képet nyújtó karsztbokorerdők és a zömében cseres erdőtársulások kedvelt célpontjai a pihenni vágyó turistáknak. A terület talajviszonyai a sokféle alapkőzetnek köszönhetően változatosak, amit hűen tükröz a faállományának változatossága is.

Az ombudsman látogatása során felkereste a Farkasgyepűi Kísérleti Erdőt, megtekintette a Bakonyjákó-Iharkút tölgyes felújítást, az  Ugod -bükkös felújítási tömböt, valamint az Ugod -Táborkert örökerdő üzemmódú erdőtömböt is.

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Drónpilótaképzés módosul

Következő cikk

Miért nem zöld befektetés a fenntartható erdőgazdálkodás?!Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések