FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa tolvajok Svédországban

Svédország is komoly problémával néz szembe a tűzifa lopás ügyében. Az incidensek főként nemzeti parkokban történnek.

A tűzifával kapcsolatos problémák, valamint az elmúlt hónapokban tapasztalt erőteljes áremelkedés azt eredményezte, hogy egyre több tűzifalopás történik a svéd nemzeti parkokban. Az egyik hely, ahol az ilyen incidensek gyakoriak, a Stockholmtól délre fekvő Tyresta Nemzeti Park.

Egészen a közelmúltig itt az volt a szokás, hogy az ide kirándulók kosarakban elhelyezett, ingyenesen felhasználható fával gyújthattak kisebb tüzeket a kijelölt területeken.

Itt megmelegíthették a magukkal hozott ételeket, süthettek húsokat, gombákat. A nyár vége felé Jonas Ekstrand, a park igazgatója észrevette, hogy a fa rendkívül gyors ütemben kezdett eltűnni, míg a tábortüzek száma nem nőtt.

A park igazgatója hangsúlyozza, hogy a nemzeti parkok biológiai sokféleségének megőrzése érdekében a holt fákat hagyni kell elkorhadni. Elmagyarázza, hogy amikor az emberek a földön heverő ágakat és fát elszállítják, az érzékeny környezetet teszik tönkre.

Jonas Ekstrand úgy véli, hogy a falopások egyik oka az lehet, hogy az emberek nem ismerik a nemzeti parkok szabályait. De nyilvánvalóan még más indokok is állhatnak a jelenség hátterében.

– Nemrég rajtakaptunk egy fickót, aki láncfűrésszel darabolta a kivágott fákat. Azt mondta, hogy tüzet akar gyújtani a házában, és meg volt győződve arról, hogy a fát innen el lehet vinni – mondja Ekstrand.

A további lopások megelőzése érdekében Jonas Ekstrandnak több ökológust és vadőrt kellett felvennie, és mostantól, akit baltával, fűrésszel, fejszével vagy más eszközzel kapnak el a park területén, súlyos büntetésre és bírósági eljárásra számíthat.

Ezek nagyon komoly büntetések, hiszen az illegális fakivágás környezetvédelmi bűncselekménynek minősül, és pénzbírsággal, akár 30 000 svéd korona (azaz több, mint 1 millió forintos) büntetésre is számíthat vagy legrosszabb esetben börtönbüntetést is kaphat, mutatott rá a park igazgatója.  

A nemzeti park egyelőre megszüntette az ingyenes fák elhelyezését a tűzrakó helyek mellett.

forrás: MagyarMezőgazdaság 12-15

Előző cikk

Körforgásos gazdaságra felkészülni!

Következő cikk

Európai Zöld Megállapodás - CBAMStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések