FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai energiaválság és az erdők

Őrültség az energiaválság megoldására az erdőket felhasználni – hangsúlyozzák a környezetvédők, akik szerint ez a tél nagyon borúsnak ígérkezik a fák számára Európában.

“Európa nagyon nagy mennyiségű fát éget el ezen a télen” – nyilatkozta a brüsszeli Politicónak Martin Pigeon a Fern környezetvédő civilszervezet munkatársa. Az Európai Bizottság szóvivője közölte: “tisztában vagyunk a problémával, megkaptuk az ezzel kapcsolatos jelentéseket olyan országokból, mint például Magyarország, de egyelőre nem tudjuk megerősíteni, hogy jelentősen nőtt volna a fák kivágása, és hogy ez összefüggésben lenne az energiaválsággal”.

Érdekes anomália: míg a gazdag skandináv országokban – Finnországban és Svédországban – nem nőtt a fakivágás, Közép- és Kelet-Európában annál inkább. Romániában a lakosság több mint a fele már eddig is fával fűtött télen. Az energiaválság miatt jelentősen drágult, amíg az állam ársapkával nem korlátozta azt. A környezetvédők attól tartanak, hogy drasztikusan növekedhet a fakivágás Romániában, ha hideg lesz a tél. Az erdők védelme nem megoldott az Európai Unió egyik legszegényebb tagállamában, amely ellen kötelezettségszegési eljárás is indult emiatt.

Szlovákiában is megnőtt az illegális fakivágások száma, és sokan lopják a fát.

Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország képviselője egyenesen úgy nyilatkozott a Politicónak, hogy “őrültség az energiaválság megoldását a védett erdők fáinak kivágásával megoldani”.

Az állami hatóságok és az erdőgazdálkodási vállalkozások visszautasítják a vádakat, és azt állítják, ők továbbra is betartják az uniós környezetvédelmi szabályokat.

Az Európai Bizottság szerint azonban az új magyar szabályozás “lehetséges, hogy megsérti az Európai Unió ezzel kapcsolatos rendelkezéseit”. Épp ezért “Brüsszel figyelemmel kíséri, miképp alkalmazzák ezeket az új erdőgazdálkodási szabályokat.

Lettországban a kormány engedélyezi azt, hogy fiatalabb fákat is kivágjanak az energiavészhelyzet miatt. Litvániában a környezetvédelmi minisztérium felszólította az erdőgazdálkodással foglalkozó állami vállalatot, hogy fokozza a fakitermelést.

Észtországban a kormány még ellenáll, de az erdőgazdálkodási cégek szerint “a jelenlegi helyzetben szükséges lehet a fakitermelés fokozása” – mondja az erdőgazdálkodási vállalatok szövetségének vezetője.

“Lengyelországban sokan vágják a fát, hogy felkészüljenek a télre” – közölte a Polish Smog Alert munkatársa. Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország legfontosabb politikai vezetője nemrég fel is szólította a honfitársait: “Égessetek el mindent, hogy télen meleg legyen. Persze azért autógumikat és más káros anyagokat ne.”

Lengyelország levált az orosz földgázról, és norvéggal pótolja, de ez nem elég. Ezért sokan visszatérnek a szénfűtésre, emiatt hiány alakult ki Európa egyik legfontosabb szénbányászati országában. Ez kétmillió háztartást érinthet.

Ha sokan visszatérnek a hagyományos fűtéshez, akkor ily módon növekedhet a levegő szennyezettsége. Az erdőgazdálkodási cégek azonban elutasítják, hogy környezeti katasztrófa fenyegetne.

Az észt erdőgazdálkodási vállalatok szövetségének igazgatója szerint ”a gyenge minőségű fa kiválthatja a hazai fosszilis fűtőanyagokat vagy az orosz importot. Ha fiatal erdőkkel pótolják az öregeket, akkor ez még javíthat is a helyzeten, mert a fiatal fák jobban megkötik a káros anyagokat, mint az idősebbek.”

Mit javasol az Európai Bizottság? Azt, hogy jelöljenek ki olyan erdős területeket, ahol célszerű az erdőgazdálkodás fokozása és közben óvják a többi erdőt.

“Attól tartok, hogy ez az elképzelés megnövelheti a túlkapások számát, mert több lehet a fakivágás a védett területeken is” – mutat rá a dilemmára Michal Wiezik, aki a szlovák zöldeket képviseli az Európai Parlamentben.

forrás: hvg 10-17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Közös Faültetés Napjai Horvátországban

Következő cikk

Örökerdővé alakítás egy magánerdőben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések