FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai Zöld Megállapodás – CBAM

A Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament és a Tanács ma reggel politikai megállapodást ért el az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusról (Carbon Border Adjustment Mechanism = CBAM). A CBAM az EU mérföldkőnek számító eszköze arra, hogy méltányos árat szabjon az EU-ba belépő, karbonintenzív áruk előállítása során kibocsátott szén-dioxidra, és ösztönözze a tisztább ipari termelést a nem uniós országokban.

A mostani megállapodást ki fogja egészíteni a kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) felülvizsgálata, amelyre később kerül sor még ezen a héten, és amely az uniós ipar dekarbonizációjának támogatása érdekében a CBAM bevezetésével összehangolja az ingyenes kibocsátási egységek kiosztásának fokozatos megszüntetését. 

A CBAM kulcsfontosságú eszköz a kibocsátásáthelyezés elkerüléséhez és annak biztosításához, hogy az EU-ban végzett tevékenységünk ne fokozza a kibocsátásokat külföldön, hanem inkább ösztönzővé váljon ambícióink követésére. Hangsúlyozza azt is, hogy elkötelezettek vagyunk a WTO előírásainak megfelelő ambiciózus éghajlat-politikák mellett. A mai megállapodás egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy véglegesítsük intézkedéscsomagunkat, amely az évtized végéig a kibocsátások legalább 55%-os csökkentésére irányul. A fennmaradó feladatokkal kapcsolatos munka már ezen pénteken folytatódik. Gazdaságunkat és társadalmunkat minden lépésünkkel egyre inkább a klímasemleges jövő felé vezető pályára állítjuk
Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök

Az éghajlatváltozás globális kihívás, amely globális megoldásokat igényel. Mivel az EU egyre fokozza saját éghajlat-politikai törekvéseit, és amíg számos nem uniós országban kevésbé szigorú éghajlatvédelmi intézkedések vannak érvényben, fennáll az úgynevezett „kibocsátásáthelyezés” kockázata. Kibocsátásáthelyezésre akkor kerül sor, ha az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatok külföldre helyezik át a nagy szén-dioxid-kibocsátású termelést olyan országokba, ahol lazábbak az éghajlatvédelmi szabályok, mint az EU-ban, vagy amikor az uniós termékeket karbonintenzívebb importtermékekkel helyettesítik.

Annak biztosításával, hogy az EU-ba importált bizonyos áruk előállítása során keletkező életciklusra vetített szén-dioxid-kibocsátásért árat fizessenek, a CBAM biztosítani fogja, hogy az import szén-dioxid-ára egyenértékű legyen a belföldi termelés szén-dioxid-árával, ezáltal biztosítva, hogy az EU éghajlat-politikai célkitűzései ne sérüljenek. A CBAM-et úgy alakították ki, hogy összeegyeztethető legyen a WTO szabályaival.

Von der Leyen elnök a következőket mondta: „Üdvözlöm az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusra vonatkozó bizottsági javaslattal kapcsolatban ma reggel elért politikai megállapodást. Ez az európai zöld megállapodás központi eleme, amely megelőzi a kibocsátásáthelyezés kockázatát. Ez hatalmas előrelépést jelent, mivel fokozzuk éghajlat-politikai törekvéseinket.”

A legfontosabb elemek

A CBAM kezdetben bizonyos olyan áruk és kiválasztott prekurzorok behozatalára alkalmazandó, amelyek előállítása karbonintenzív és a kibocsátásáthelyezés legjelentősebb kockázatával jár: ezek a cement, a vas és acél, az alumínium, a műtrágyák, a villamos energia és a hidrogén. Ezzel a kibővített hatállyal a CBAM végső soron – a teljes bevezetést követően – a kibocsátáskereskedelmi rendszer hatálya alá tartozó ágazatok kibocsátásának több mint 50%-át fogja lefedni. Ezen politikai megállapodás szerint a CBAM az átmeneti szakaszában, 2023. október 1-jén lép hatályba.

Az EU egy lépéssel közelebb kerül gazdaságának és iparának dekarbonizációjához, azon törekvésének részeként, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon. Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusról szóló mai politikai megállapodás az éghajlat-politikai stratégiánk kulcsfontosságú eleme. A magasabb szénlábnyomú termékek árának meghatározása segít megelőzni a kibocsátásáthelyezést, miközben teljes mértékben tiszteletben tartja nemzetközi kötelezettségeinket. Az EU ugyanakkor elő kívánja mozdítani a tisztább ipart partnerországaiban, és gyakorlati lépést kíván tenni a szén-dioxid-árazás globális rendszere felé.
Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök

A CBAM fokozatos bevezetése gondos, kiszámítható és arányos átmenetet tesz lehetővé az uniós és nem uniós vállalkozások, valamint a hatóságok számára. Ebben az időszakban az új szabályok hatálya alá tartozó áruk importőreinek csak az importjukkal együtt járó üvegházhatásúgáz-kibocsátást (közvetlen kibocsátás) kell jelenteniük, pénzügyi kifizetés vagy kiigazítás nélkül. A megállapodás előirányozza, hogy a közvetett kibocsátások az átmeneti időszakot követően is a hatálya alá tartozzanak, a menet közben meghatározandó módszertan alapján.

Amint az állandó rendszer hatályba lép, a jelenleg tárgyalás tárgyát képező felülvizsgált EU ETS szabályokban meghatározandó ütemtervnek megfelelően az importőröknek minden évben be kell jelenteniük az előző évben az EU-ba behozott áruk mennyiségét és azokkal együtt járó üvegházhatásúgáz-kibocsátást. Ezután megfelelő számú CBAM-tanúsítványt vásárolnak vissza. A tanúsítványok árát az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer kibocsátási egységeinek heti átlagos árverési ára (egy tonna kibocsátott CO2/EUR) alapján fogják kiszámítani.

A ma délelőtti megállapodás döntő lépés az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó első globális mechanizmus elindítása felé, és szívből gratulálok az uniós intézmények tárgyalóinak ehhez a történelmi eredményhez. A CBAM az európai zöld megállapodás szerinti ambiciózus éghajlat-politikai céljaink elérésére irányuló uniós erőfeszítések középpontjában áll. Fontos jelzés a termelők számára szerte a világon: az EU komolyan veszi a kibocsátások csökkentését, és ugyanolyan szintű elkötelezettséget várunk az EU-ba exportáló ipari cégektől, függetlenül attól, hogy azok hol találhatók.
Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos

A CBAM átmeneti időszak alatti működésének felülvizsgálata a végleges rendszer hatálybalépése előtt lezárul. Ugyanakkor felül fogják vizsgálni a termékkört annak értékelése érdekében, hogy megvalósítható-e az EU ETS hatálya alá tartozó ágazatokban előállított egyéb áruk – például bizonyos továbbfeldolgozott termékek és a tárgyalások során alkalmas jelöltként azonosított termékek – bevonása a CBAM-mechanizmus hatálya alá. A jelentés tartalmazni fog egy ütemtervet, amely meghatározza a 2030-ig történő bevonásukat.

Következő lépések

Tekintettel az új CBAM és az EU ETS felülvizsgálata közötti szoros kapcsolatokra, amelyről jelenleg háromoldalú egyeztetés folyik a társjogalkotók között, tisztázni kell a mechanizmus működésének végleges technikai részleteit. A szöveg véglegesítését követően az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia az új rendeletet, mielőtt az hatályba lépne.

forrás: EurópaiBizottságSajtósarok 12-13

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzifa tolvajok Svédországban

Következő cikk

ETS II - új kibocsátáskereskedelmi rendszer



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések