FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Falopások Németországban

A németországi erdőkben egyre több a fakitermelésből származó lopás. Az ellenük való védekezés egy bonyolult folyamat. A magánerdő-tulajdonosok tehetetlenek a fatolvajokkal szemben.

“Sajnos viszonylag nehéz megvédeni magunkat” – mondta Jürgen Gaulke az AGDW erdőtulajdonosok szövetségétől. Az egyik lehetőség az, hogy GPS-nyomkövetőket helyeznek a fák törzsébe. Ezek azonnal jelentik, ha illetéktelenek babrálnak a tűzifával. A jel ezután hetekig nyomon követhető. Ez azonban idő- és költségigényes. Ezenkívül a nyomkövetőket újra el kell távolítani, mielőtt a rönköt a fűrészüzembe küldik. “A magánerdő-tulajdonosok általában ódzkodnak ettől az erőfeszítéstől” – mondja Gaulke. Inkább az egymás közötti fokozott figyelemre támaszkodnak. Az erdőtulajdonosok szemmel tartják szomszédjuk földjét. A biztonsági szolgáltatások bérlése is túl drága.

A falopások száma jelentősen megnőtt

Gaulke szerint Németországban jelentősen megnőtt a falopások száma. “Minél drágább a fa, annál több fát lopnak.” Ez egy természetes tendencia – mondta. Minden erdőtulajdonos tudna mesélni egy történetet a falopásról, de szerencsére ez még mindig nem tömeges jelenség. Az erdőtulajdonosok szövetsége szerint a lopások különösen gyakoriak Berlin környékén és Köln környékén, ahol a tűzifa ára különösen magas.

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta az ottani ár megháromszorozódott vagy megnégyszereződött. A lopások nappal és éjszaka is előfordulnak; az autópálya melletti erdők különösen érintettek.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis

Előző cikk

Németország önellátó a fapelletből

Következő cikk

Csodás kilátás a Mátravasútról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…