FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Év Erdőgazdálkodója – Tóth István

Az Agrotrend Csoport 2014-ben alapította az Év Agrárembere kitüntető díjat azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett pedig a közjóért is sokat tesznek.

A díj célja, története

Mint azt a latin idézet is mondja: Az alkotót az alkotása ajánlja. Persze, nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. Ilyen jellegű elismerés létrehozására tettünk kísérletet 2014-ben először, amikor díjazni kívántuk az év agráremberét.

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az Agrotrend Csoport Az Év Agrárembere Kitüntető Díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért; de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Idén 11 kategóriát indítottak:

Agrárgépészet / Agrárinnováció / Állattenyésztés / Erdőgazdálkodó / Feldolgozó-, élelmiszeripar / Fiatal gazda / Jövő agrárszekembere / Kertészet / Növényvédelem / Ökológiai gazdálkodó / Szántóföldi növénytermesztés

A 2022. évi kategóriagyőztesek már ismertek, a főkategóriára és a közönségszavazás eredményére a gálaestig várni kell.

Közönségszavazás: 2023.01.16-2023.02.06.
A kategória döntők után a 11 győztes online szavazáson méretteti meg magát. A közönségdíj győztese az a személy, aki a legtöbb szavazatot kapta a közönségszavazás során.

ITT TUDSZ SZAVAZNI!

Gálaest: 2023.02.18, Eger.
A projekt végén egy nagyszabású (250 fős, díszvacsorával egybekötött) gála keretén belül vehetik át a kategóriák győztesei az elismerésüket. A gálaest az „Agrárvilág estje” címen kerül megrendezésre, ahol a jelölteken kívül az agrárvilág prominensei is részt vesznek majd.

  • A szervezők évente Életműdíjat is átadnak!
  • Kihirdetésre kerül a Közönségdíj is, vagyis az a jelölt, aki a legtöbb online szavazatot kapta.
  • Az est fénypontja Az Év Agráremberének megválasztása.
  • A választás során egy-egy szavazattal bírnak zsűritagjaik és egyszerű többséggel nyer az, aki a jelöltek közül a legtöbb voksot kapja.
Az Év Erdőgazdálkodója 2022 – Tóth István

Gyermekkorában már lehetősége volt látogatni, és megismerni a Csurgó környéki erdőket, halastavakat és mezőket. Édesapja az erdőgazdaság fűrészüzemében dolgozott műszakvezetőként, ahol elsődleges feladata a rönkféleségek felvétele és osztályozása volt, ezáltal már korán megismerhette a főbb fafajokat. Nemcsak a növények érdekelték, hanem az állatvilág is, ismerte az erdő vadjait, és a háztájiban a háziállatok közül mindig volt otthon disznó, szarvasmarha és majorság is.

Szülőként büszke lehet gyermekeire, leánya erdőmérnöki diplomát szerzett, nagyobbik fia vadászati tevékenységet végez, kisebbik fia pedig mostanság szerez erdész végzettséget, ott, ahol édesapja is. Így a gyerekek apjuk nyomdokaiba léphetnek, hiszen ő szintén Szőcsénypusztán végzett erdésztechnikusként.

A középiskola befejezése előtt kipróbálta magát a fakitermelő brigádokban és az erdőművelő asszonyok között. Gyakornoki évei után, 1984-ben kerületvezető erdész kinevezést kapott Kaszóban, ahol kiválóan végezte a rábízott feladatokat. Erdőfelújításai kiemelkedőek és sikeresek voltak, amelyeket ma már a rudas korú tölgyerdők bizonyítanak a legjobban. Rátermettségét igazolta, hogy egymást követő három évben a „Kaszó legjobb erdésze” címet is elnyerte, így a vándor-serleg ma is nappaliját díszíti. A z erdészkerület mellett megbízták szállítási fel-adatokkal is, valamint a fűrészüzemben a hatékonyság növelését célzó rönk mi-nősítéssel.

A magánosítás időszakában törekedett a térség termőföldjeinek megvásárlására. Beletanult a halgazdálkodásba , ma már több, mint 200 hektár vízfelületen termel halat. A szántók esetében a család tulajdonába került területekből mint-egy 300 ha-on végez növénytermesztést. Nem ritka, hogy a munka dandárjában ma is a traktorban tölti az éjszakát szántással, vagy vetéssel. Az elmúlt 25 esztendőben a megbízásokkal együtt több, mint 500 ha-ral gyarapította Magyarország erdőterületét az erődtelepítési programon keresztül. Egyik legnagyobb erdőtelepítő országunkban.

Ellátja a környékbeli erdőbirtokosságok szakirányítását és erdészeti munkáinak szakkivitelezését több, mint 1600 hektáron. Az erdő-felújításokhoz és erdőtelepítésekhez szükséges szaporító anyagot engedélyes csemetekertjében állítja elő.
2007-ben vadászati jogot szerzett, és ma már a vadászterület ékessége a közel 300 ha-os vadaskert, ahol az erdők nem sínylették meg a vad jelenlétét.

Az elmúlt években az erdőgazdálkodás mellett erősítette a mezőgazdasági tevékenységét, nagy kapacitású tárolót és szárítót üzemeltet a család segítségével. A növénytermesztés napjainkban ma már az 1200 hektárt is meghaladja.

Jelenleg a Gyékényesi Mezőgazdasági Rt. vezérigazgatója. Erdész alapvégzettséggel szinte a mezőgazdaság minden szektorában kiválóan teljesített, és korát meghazudtolóan ma is teljesít.
Életét végigkíséri a társadalmi szerepvállalás, a jótékonykodás.

Hívő emberként a Csurgói Evangélikus Közösség Presbitériumának tagja. A sportot kedveli és látogatja is, így kiemelkedő támogatója a csurgói kézilabda csapatnak. A térség szinte minden sportrendezvényét segíti. Az önkormányzatok megkeresésére a rendezvényekhez rendszeresen hozzájárul vadhússal és egyéb juttatásokkal. A kérésekre nem szokott, és nem is tud nemet mondani.

forrás: AgroTrend

Előző cikk

Az euróövezeti építőipar lassul

Következő cikk

Erdőtörvény és rendeletei – egységes szerkezetben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések