FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német parkettapiac is zsugorodik

Fotó: A VDP elnökségi tagjai (jobbról): Volker Kettler, Dr. Peter Hamberger, Michael Schmid, Bernhard ter Hürne

A geopolitikai válság által jellemzett, zavarokkal teli év után a német parkettaipar új kihívásokkal néz szembe a külkereskedelemben is. Ez világossá vált, amikor a Német Parkettaipari Szövetség (VDP) május 12-i berlini közgyűlésén új piaci adatokat közölt. “A jelenlegi piaci helyzetre való tekintettel fontos, hogy a kereskedelem és a fogyasztók számára még egyértelműbbé tegyük a hazai gyártók által itthon gyártott parketták előnyeit” – magyarázta Michael Schmid, a VDP elnöke.

A szövetség belső felmérése szerint a VDP tagjainak forgalma 2022-ben 6,0 százalékkal, 274,4 millió euróra nőtt az előző évhez képest. A növekedés döntő tényezője az első félévben bekövetkezett fejlődés volt. Emellett a forgalom növekedését a beszállítói lánc növekedése és a magas energiaárak jellemezték, amelyek hozzájárultak a magasabb költségekhez. Ugyanakkor 2022-ben azonban a VDP tagok parkettaeladásai Németországban 11,7 százalékkal 7,7 millió négyzetméterre csökkentek (az előző évhez képest).

“A világjárvány idején a németországiak élénk felújítási tevékenysége után az ukrajnai háború kitörése után jelentősen megváltozott a helyzet. Az építőipar visszaesése nyomán ágazatunk egyre inkább megérzi az ellenszelet” – magyarázta Michael Schmid, a VDP elnöke. Más padlóburkolatok azonban szintén piaci visszaeséssel küzdenek. “Az általános németországi gazdasági helyzet gondot okoz a parkettaszektornak, de az importnyomás is” – jegyezte meg Schmid. Így az eladások csökkenése 2023 első negyedévében felerősödött: Az előző év azonos negyedévéhez képest a VDP tagvállalatainak parkettaeladásai a szövetség felmérése szerint 2023. januárja és márciusa között (mennyiségben) 36,4 százalékkal csökkentek, a forgalom pedig 29,7 százalékkal 51,2 millió euróra esett vissza. A többrétegű parketta mint messze legfontosabb termékszegmens esetében az átlagot kissé meghaladó mértékű visszaesést regisztráltak.

Figyelmeztetés a verseny kiegyensúlyozatlanságára

Az ingatlanágazat nehéz helyzetét súlyosbította a parkettaimport erőteljes növekedése, különösen a Távol-Keletről. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint csak a Kínából származó németországi többrétegű parkettaimport a 2022-es naptári évben 9,2 millió négyzetméterre nőtt, az előző évi mintegy 7 millió négyzetméter után. A Németországba irányuló teljes parkettaimport egy év alatt mintegy 10 százalékkal 22,3 millió négyzetméterre emelkedett. Ezzel szemben a német export mintegy 3 százalékkal 10,1 millió négyzetméter parkettára csökkent. A német parkettaexport több mint 40 százaléka a három szomszédos országba, Ausztriába, Svájcba és Franciaországba irányult, amelyekkel a német parkettaipar hagyományosan szoros kapcsolatban áll.

Az ügyvezető igazgatóság megerősítve hivatalában

Az árupiacokon és a külkereskedelemben uralkodó változékony helyzetre való tekintettel a vdp ismételten figyelmeztet a nemzetközi verseny egyensúlytalanságaira. Figyelemmel kell kísérni a külkereskedelem jövőbeli alakulását és annak kereskedelempolitikai kereteit. “A természetes termék parketta előnyei az Európából származó fával érvényesülnek. A fogyasztóknak vásárláskor a mi országainkból származó hazai árut kellene kérniük” – mondja Michael Schmid, a VDP elnöke. Három elnökségi tagtársához hasonlóan őt is megerősítették hivatalában Berlinben egy újabb kétéves ciklusra.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH 05-22

Előző cikk

Föld túlhasználata - Németország

Következő cikk

Faipari doktori iskola felhívása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések