FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zsugorodó európai parkettapiac

Az építőipari tevékenység általános visszaesése miatt az európai parkettafogyasztás is jelentősen csökkent 2023 első félévében – jelentette az Európai Parkettaszövetség (FEP). Összességében a parkettapiacok 2023 első félévében a FEP valamennyi országában zsugorodtak az előző év azonos időszakához képest. A bejelentett visszaesések 15 százalék és 38 százalék között mozognak.

Az Európai Parkettaszövetség, a FEP igazgatótanácsa 2023. október 18-án ülésezett, és többek között megvitatta az európai parkettapiacok helyzetét.

Összességében elmondható, hogy a parkettapiacok 2023 első félévében a FEP valamennyi országában csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A bejelentett csökkenés mértéke 15% és 38% között mozog. Ennek fő oka az építőipar alacsony aktivitása mind az új épületek, mind a felújítások esetében.

Az építőipari tevékenységet a bizonytalanságok és a magas kamatlábak hátráltatják, amelyek nem elegendőek az infláció megfékezéséhez. Mind az európai, mind az importált parketta érintett. Másrészt továbbra is van kereslet a valódi fapadló olcsó alternatívái iránt.

Ez a helyzet nyilvánvalóan befolyásolja az aktivitás szintjét. Mivel az építőipari termelés várhatóan nem fog egyhamar fellendülni, és mivel a parketta az építési folyamat végéhez érkezik, a javulás legalább 2024 vége előtt nem prognosztizálható.

Piaci áttekintés – országonkénti rövid összefoglaló

Ausztria
Az osztrák parkettafogyasztás 2023. első három negyedévében 25%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévre összpontosítva a becsült csökkenés 20% körüli. Ez hatással van a munkaidőre és a foglalkoztatásra. Az új építkezések csökkenése nem támogatja a parkettaágazatot.

Benelux államok
Hollandiában a parkettaeladások 2023 első félévében becslések szerint 25-30%-kal csökkentek 2022-hez képest. Belgiumban a csökkenés valamivel kevésbé mély lehet.
A helyzetet nem csak a más padlóburkolatok konkurenciája, hanem a stagnáló gazdaság is okozta.

Franciaország
Franciaországban a parkettafogyasztás 30-35%-os csökkenését jelentik 2023 első két negyedévére 2022 első félévéhez képest. A harmadik negyedév a becslések szerint még rosszabb, -35-40%-os lesz. Mivel az új építkezések száma továbbra is csökken (az infláció, az anyagköltségek… nem támogatják a projektek elindítását és a banki finanszírozást), valamint a barkácsáruházakban való jelenlét, a helyzet javulásának legalább 2024 vége előtt nincs jele. Másrészt továbbra is van kereslet az olcsó alternatívák iránt.

Németország
A parkettafogyasztás Németországban 38%-os csökkenést mutat 2023 második negyedévére az előző év azonos időszakához képest. A raktárak tele vannak. Idén a Kínából érkező importot ugyanúgy érinti a 38%-os csökkenés, de a más típusú padlóburkolatokkal való verseny is megfigyelhető. Az új építkezések nem növekednek, annak ellenére, hogy a bevándorlóknak jelentős lakásigénye van. Nem lehet megjósolni, hogy a helyzet mikor fog fellendülni: 2024 vége?

Olaszország
Olaszországban viszonylag kevésbé drámai helyzetről számolnak be, de a parkettafogyasztás 2023 első félévében még így is 23-25%-kal csökken 2022-hez képest. A Kínából származó import szintén csökken (-15%), de a konkurencia az EU keleti országaiból érkezik. Az infláció továbbra is magas, akárcsak a kamatlábak, bár úgy tűnik, hogy nem képesek megfékezni ezt az inflációt. A harmadik negyedévben nem várható javulás.

Skandináv térség
A norvég és a dán piac ellaposodik. A norvég fogyasztás azonban jelentősen csökkent az első félévben 2023. Dánia 2022. második negyedévében nagyobb csapást szenvedett. Az új építkezések és felújítások még mindig alacsony szinten vannak, de az ország gazdasága jó állapotban van. Más a helyzet Finnországban, ahol az idősebbek óvatosan költenek, a fiatalabbaknak pedig nincs pénzük befektetni. Ez negatívan és a vártnál jobban befolyásolja a parkettafogyasztást.

Spanyolország
A kereskedelmi statisztikák szerint Spanyolországban az első félévben 35%-kal csökkent a parkettaimport 2022-hez képest. Ez bizonyítja a csökkenő spanyol fogyasztást. Miközben az építőipar még mindig működik, olcsó anyagokat használnak.

Svédország
A svéd parkettafogyasztás összeomlott: -36,4% 2023 első félévében a 2022-es első félévhez képest, amely rekordot jelentett. Nincs több új építés vagy felújítás, amelyek most rekord alacsony szinten vannak, és ez hosszú távon továbbra is hatással lesz a parkettaágazatra, mivel a parketta későn kerül az építési folyamatba. A kamatlábak emelkednek, de az infláció még mindig nincs ellenőrzés alatt. Másrészt,
az energiaárak stabilak vagy csökkennek.

Svájc
A svájci parkettafogyasztás 2023. első és második negyedévében 15%-kal csökkent 2022. első két negyedévéhez képest. A harmadik negyedévben szintén 15%-kal csökkent a fogyasztás az előző év azonos időszakához képest, ami már akkor is alacsony volt.

FEP közgyűlés és parketta kongresszus 2024
A FEP 68. közgyűlését és 48. parkettakongresszusát 2024. június 13-án és 14-én tartják az ausztriai Bécs kulturális és zenei városában.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FEP

Előző cikk

Még az ég is felderül

Következő cikk

VELUX versíró pályázata



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések