FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csökkenti termelését a svéd parkettaóriás

A svédországi központú Kährs padlógyártó óriás bejelentette a parkettatermelésük csökkentését és a bevezetésre tervezett további hatékonysági programokat, hogy 2023-ban ellensúlyozza az alacsonyabb piaci keresletet. A megemelkedett kamatlábak és a magas inflációs ráta továbbra is hatással van a padlóburkolatok iránti keresletre a lakossági szegmensben, különösen Európában.

A Kährsnél úgy látjuk, hogy a padlóburkolati megoldások iránti kereslet a 2022-es rekordszintről és a magas rendelésállományról tovább csökken, mind a felújítás, mind az újépítésű lakások esetében Európában. Az újépítésűeken belül a kereslet 2023 második fele felé várhatóan erőteljesebben csökken, míg a felújítási szegmensben 2023 második felében várhatóan az alacsony szintről visszaáll a kereslet.

Az infláció általános és meredek emelkedése és a folyamatosan emelkedő kamatlábak negatívan befolyásolják a fogyasztói magatartást a lakossági szegmensben. Az alacsony fogyasztói bizalom továbbra is kihívást jelent az európai keresletben a jövőre nézve. Amint arról korábban már tájékoztattunk, a Kährs felkészül és alkalmazkodik a működéséhez, a költségkontrollra és a kapacitások fokozatos kiigazítására összpontosítva, hogy továbbra is alacsony adósságállományt és erős cash flow-t biztosítson.

A kapacitások kiigazítása és további hatékonysági programok bevezetése érdekében, hogy 2023-ban enyhítse az alacsonyabb kereslet hatásait, a Kährs végrehajtotta azt a tervet, hogy 2023 első két negyedévében fokozatosan csökkenti a kapacitásokat valamennyi európai gyárban. A következő lépés a 2023 első negyedévében már meghozott intézkedéseken túl további 90 munkavállalót érint az európai egységeinkben. A szakszervezeti felekkel tárgyalásokat kezdeményeznek, és az elbocsátások várhatóan 2023 második negyedévében fejeződnek be.

“Rendkívül szomorú, hogy meg kell válnunk hozzáértő és lojális munkatársainktól. De a termelésünket az uralkodó körülményekhez kell igazítanunk, és még hatékonyabbnak kell lennünk ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható és nyereséges vállalkozás legyünk. Az előző felmondáshoz hasonlóan azon fogunk dolgozni, hogy szakszervezeti tárgyalópartnereinkkel együtt jó megoldásokat találjunk” – mondta Carl-Henrik Stenermark, a Kährs Group COO-ja és a nybroi telephely vezetője.

A visszaesés ellenére Johan Magnusson elnök-vezérigazgató úgy látja, hogy a jövőben is nagy szükség lesz a vállalat termékeire és szolgáltatásaira.

“A 2023-as kihívásokkal teli piaci kilátások ellenére a háztartások továbbra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az otthonra és a közvetlen környezetükre, valamint az otthonról történő munkavégzés lehetőségére, ami lehetőségeket teremt. Hosszú távon továbbra is optimisták vagyunk, mivel nagyobb hangsúlyt kap mind a fenntartható építés, mind a lakások minősége, valamint a jó fa dizájnnal rendelkező padlóburkolati termékek iránti kereslet. Hosszú távon nagy szükség van felújításokra és több új épületre. Tovább építjük a Kährs-t, hogy a jövőben is a legjobb módon tudjunk segíteni ügyfeleinknek, valamint hogy a Kährs még jobb munkahely legyen” – mondja Johan Magnusson, a Kährs Group elnök-vezérigazgatója.

szerk/ford: Tóth János, forrás: KährsGroup 03-29

Előző cikk

Faültetés - Apátfalva

Következő cikk

Gyászhír - Lascsik Gyula [89]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések