FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Parkettapiac Németországban

Michael Schmid, a VDP elnöke, fotó: jaso/Adrian Hofmann

A padlóburkolatok és szőnyegek a vezető szakvásár, a Domotex kozmoszát alkotják, amely január 11-14. között látogatható Hannoverben. Ebben az interjúban Michael Schmid, a VDP (Német Parkettaipari Szövetség) elnöke válaszol az év elején az éghajlatbarát fa padlóburkolatokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

Mi különbözteti meg a parkettát a többi padlóburkolattól?

Michael Schmid: A parkettát az abszolutizmus óta a “királyok padlójának” tartják. A parkettának tehát nagy hagyománya van, mint tekintélyes, elegáns padlóburkolatnak. Jellemzői: nagyszerű megjelenés, sok kényelem és a legjobb beltéri klíma. Németországban székhellyel rendelkező tagjaink a legmagasabb minőségű minták és faanyagok segítségével folyamatosan újraértelmezik és továbbfejlesztik ezt az európai parketta hagyományt. A formatervezés és a kivitelezés mellett termékeink verhetetlen klímaelőnyei is vezérelnek bennünket. Németország első számú megújuló nyersanyagával, a fával dolgozunk. A parketta fapadlóként megköti az éghajlatkárosító CO2-t, és egy négyzetméter többrétegű parkettán közel 4 kg erdőkből származó szenet tárol. Az erdei parkettát egyébként decemberben hivatalosan is az “Év padlója 2024” címet kapta. Ebből a szempontból az európai erdei fából készült parketta az “év padló(burkolata)”.

Mely fafajták a divatosak a németországi fogyasztók körében?

Michael Schmid: A tölgy még mindig messze a legnépszerűbb fafajta a parketta felső rétegének, azaz a többrétegű parketta legfelső rétegének esetében. A tölgyfa szemcsézettsége és számos feldolgozási lehetősége különösen népszerű. Ettől függetlenül a tölgy mellett számos más érdekes keményfafajta is használható a parketta felső rétegéhez, például a bükk vagy a kőris, valamint a vörös tölgy, a robinia, a dió vagy a cseresznye. A tömörfa deszkák esetében is széles választék áll rendelkezésre. A keményfák mellett puhafák, például fenyő és lucfenyő is felhasználhatók. Bár a fájuk kevésbé kemény, ennek is megvan a maga különleges varázsa és karaktere.

És hogy milyen minták és fektetési stílusok “divatosak”?

A klasszikus, ragasztott mintázatban fektetett tájházi deszkák mellett jelenleg ismét nagyon népszerű a halszálkás mintázat, amelyet egyenesen vagy átlósan lehet fektetni a helyiségben. A halszálkás fektetési irányt nevezzük fonásiránynak. Még bonyolultabbak, de szintén nagyon vonzóak a különleges fektetési minták, mint például a szögletes panelparketta, amely a prémium szegmensben is keresett. De a parketta nem kell, hogy luxus legyen! Kiváló minőségű fapadlóink a bérlakásokban is népszerűek. Pontosan azért, mert hosszú távon megtérül. A parketta karakterét és színét a fafajtán és a fektetési mintázaton kívül mindenekelőtt a fa szakszerű megmunkálása és a megfelelő felületkezelés határozza meg.

Mi a parkettaipar jelenlegi helyzete?

Michael Schmid: Az építőiparban az európai nulla kamatláb-politika hirtelen megszűnését követően kialakult nagyon nehéz helyzet a mi iparágunkra is nagy hatással van. Ennek oka, hogy az új ingatlanok építési ágazata fontos vásárlója a parkettagyártóknak. A VDP tagcégek forgalma és értékesítése ezért jelentősen visszaesett. Rövid távon nem várható fordulat az építőipar ezen ágazatában, ami nem fogja megkönnyíteni a német parkettagyártók helyzetét 2024 elején. Mindazonáltal a gazdasági visszaesés következtében csökkentett faanyagárak enyhülést hoztak a nyersanyagköltségek tekintetében. Ezt ellensúlyozza a máshol bekövetkező költségnövekedés. A kínálati oldalon a Távol-Keletről érkező, bizonytalan eredetű parkettaimport áradatával kell szembenéznünk. Jelenleg nem könnyű időszak ez számunkra.

Tehát ez egy jó időszak a parkettába való befektetésre?

Abszolút. Különösen azért, mert az új építésű szektor mellett a parketta nagyon érdekes a lakásfelújításoknál, különösen a fűtési rendszerek cseréjére nyújtott, még mindig nagyon vonzó támogatások miatt. Tippünk: ne csak a fűtési rendszert, hanem a padlóburkolatot is cserélje le energiatakarékos padlófűtés beépítése érdekében. A padlófűtés és a parkettaburkolat mind a beltéri klíma, mind a klímavédelem szempontjából csodálatosan illeszkedik egymáshoz. A fent említett importáradat hátterében a fogyasztókhoz fordulunk: érdeklődjön a parketta eredetéről, és válasszon olyan gyártók parkettáját, amelyek tagjai a VDP-nek. Az innen származó parkettával Ön a klímavédelem és a lakókomfort szempontjából helyes döntést hoz!

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH

Előző cikk

Új igazgató az Őrségi Nemzeti Park élén

Következő cikk

Bútoripari szövetségek ágazati koncepciója



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések