FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új kilátó Balatonberényben

Új látványossággal gazdagodott Balatonberény. A település csodálatos természeti kincsén, a Csicsergő-félszigeten 2022 decemberében adták át a balatoni község új attrakcióját, a félsziget kilátóját, hivatalos nevén a Madárlest.

Az önkormányzat – a település „A Balaton zöld sarka” szlogenjéhez illeszkedve – fontosnak tartja, hogy Balatonberény egyedülálló természeti értékeit a nagyközönség számára is szakszerűen mutassa be.

E szándékhoz kapcsolódóan a Balaton Fejlesztési Tanács közterületfejlesztési pályázata kapcsán született 2021. évben képviselő-testületi döntés arról, hogy a félsziget ökoturisztikai attrakcióként történő újragondolásának első lépéseként egy „madárles” létesüljön ott. Az építést az önkormányzat a Balaton Fejlesztési Tanács 2022-ben nyújtott pályázati támogatásából, valamint saját erőből finanszírozta. A beruházás összköltsége 8 millió forint volt.

A kivitelezésre 2022. év második félévében került sor. Mára megtörtént az építmény műszaki átadása, használatbavételi engedéllyel rendelkezik, és 2022 decembere óta a közönség számára látogatható.

A beruházó önkormányzat képviseletében Druskoczi Tünde polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a kilátó kútalapokra helyezett vasbetonlemez alépítményen áll. A felépítmény fűrészelt fenyőfából készült, 4 x 4 méter alapterületű, sátortetővel fedett.

A belső lépcsőn 2 kilátószint érhető el, amelyek 2,5 és 5 méter magasan vannak. Maga a kilátó 9,1 méter magas. A lépcsőn járást-, és a kilátószintek biztonságát palánk korlát védi. A kilátót Karlavics Alexandra építészmérnök tervei alapján Ekler Károly mérnök vállalkozó építette meg.

A felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók.

Balatonberény több mint 6 kilométeres partszakasza – részben a Kis-Balaton közelsége miatt – rengeteg különböző madárfaj állandó vagy ideiglenes otthona. Nem véletlen, hogy a hazai ornitológiai szakirodalomban gyakran bukkan fel a község neve, több alkalommal madárgyűrűzés helyszíne is volt a település. A Csicsergő-félsziget érintetlen fásult részén – amely részben Natúra 2000 védelem alatt áll – sok madárfaj talál menedéket, ezért a fejlesztés fontos célja a madárvilág, illetve a parti nádas élővilágának magasból történő bemutatása.

Az önkormányzat tervei között további aktív, illetve ökoturisztikai jellegű fejlesztések szerepelnek, melyek célja Balatonberény természeti és épített örökségének bemutatása mellett a környezet- és egészségtudatos gondolkodásmód erősítése.

A kilátó egész évben ingyenesen látogatható, egyszerre tíz fő tartózkodhat az építményen.

forrás: CsodálatosBalaton

Előző cikk

Erdők, erdőgazdálkodás támogatása

Következő cikk

Káprázatos úszó erdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések