FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faalapú BioGazdasági Fórum

A 2023. február 15-16. között Rosenheimben tartják a Nemzetközi Faipari Biogazdasági Fórumot (WBE), ez ismét összehozza az iparágat. Ez az új kongresszus a tervek szerint a fa egyre szélesebb körben történő felhasználását vitatja meg, és komplex áttekintést nyújt minden érintett fél számára. A fenntartható üzletvitel és életmód felé vezető társadalmi fejlődés egyik kulcsfontosságú eleme a biogazdaság.

A fosszilis nyersanyagoktól való hosszú távú függetlenség elérése a kitűzött cél. A fának és a belőle készült termékeknek egyre növekvő piaca van. A klasszikus fából készült termékek mellett új, faalapú termékek is készülnek, mint például a fűrészáru és a faalapú polimerek (pl. platform vegyszerek, textíliák, energiatárolás). A faalapú biogazdaság a nyersanyag- és klímaváltozás szerves sarokköve is. Az elkövetkező évtizedekben világszerte a kapcsolódó gazdasági ágazatokban várható a legnagyobb növekedés.

A jelenlegi helyzet és a jövőre vonatkozó kilátások

“Az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is növekszik. A globális hőmérséklet tovább emelkedik. Bolygónk pedig gyorsan közeledik a fordulópontokhoz, amelyek visszafordíthatatlan éghajlati káoszt idéznek elő. Az éghajlati pokolba vezető autópályán vagyunk – a gázpedálon lévő lábbal.”

Így vázolta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a jelenlegi helyzetet, amelyben az ENSZ 2022-es éghajlatváltozási konferenciájának (COP27) kezdetén találjuk magunkat. A kérdések, hogy hogyan fogunk a jövőben energiát termelni, és milyen anyagokat használhatunk a 1,5 fokos cél eléréséhez, hevesen követelik a válaszokat. A gazdaság és az életmód átalakítása ezért elkerülhetetlen. A fosszilis erőforrásoktól való eltávolodás és a biogén erőforrások felhasználása az éghajlatbarát gyártási folyamatokkal összefüggésben a biogazdaság része.

A fenntartható gazdaság és életmód felé vezető társadalmi fejlődés egyik kulcseleme a biogazdaság. A fosszilis nyersanyagoktól való hosszú távú függetlenség elérése az egyértelmű cél. A Megújuló Erőforrások Ügynökségének elemzései azt mutatják, hogy a papíripart nem számítva a németországi erdészeti és faipari ágazat 98,2 milliárd eurót, azaz a biogazdaság teljes forgalmának közel felét adta (2019-es referenciaév). Az erdészeti és faipari ágazat hozzájárulása a papíriparhoz 143,5 milliárd euróra emelkedett 2019-ben. Ennek következtében a német biogazdaság egyik legfontosabb sarokköve az erdészeti és faipari ágazat.

A részletes program, jelentkezés, további információk itt olvashatóak.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Wood&Panel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

1200 német erdőbirtokos találkozója

Következő cikk

Bajor Faépítészeti Díj 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések