FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szürke tölggyel a klímaváltozás ellen?

Az előrevetített klímaváltozás rámutat erdeink veszélyeztetettségére, ezért sürgősen cselekedni kell. A kutatások azt mutatják, hogy az őshonos fafajokat a közeli rokonságban lévő cserefafajokkal lehetne felváltani. Dr. Patocskai Zoltán cikke, a Bakonyerdő Zrt. decemberi, vállalati újságában.

A jelenlegi földhasználati módokat tekintve Magyarország területének jelentős része ökológiai határhelyzetben helyezkedik el. A Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületen évtizedek óta tapasztalják a klímaváltozás szélsőségeinek hatását, az erdőállományokat alkotó egyes fafajok lassú-gyors pusztulását. Az agrárklíma-kutatások az előrevetített klímaváltozás hatáselemzése és az alkalmazkodás lehetőségei az erdészeti és az agrárszektorban rámutattak erdeink veszélyeztetettségére, felhívták a figyelmet arra, hogy sürgősen cselekedni kell. A kutatások során rávilágítottak arra, hogy az őshonos fafajokat a velük közeli rokonságban lévő melyik potenciálisan szóba jöhető cserefafajokkal lehetne felváltani.

Az erdészeti ágazatban a Kárpát-medencében őshonos, eddig termesztésbe nem vont szárazságtűrő kis fafajok (például magyar tölgy, olasz tölgy), valamint az ökológiai igényüket tekintve a Kárpát-medencében alkalmazható idegenhonos, jellemzően keleti-délkeleti származású, melegkedvelő és szárazságtűrő fafajok (például keleti bükk, szürke tölgy) jelenthetnek megoldást. Ennek kikísérletezése a jelen erdészgenerációk, azaz a mi feladatunk is.

Idén a Bakonyerdő Zrt-nek sikerült kapcsolatba kerülnie a romániai állami erdészet (ROMSILVA) szakembereivel, akik készséggel segítettek a szürke (hamvas) tölgy (Q. pedunculiflora) szaporítóanyagának beszerzésében. Október közepén kapta a társaság a hírt a Tulceai Erdészetének vezetőjétől, hogy a kért szürketölgy-makk begyűjtése megtörtént. Emiatt október végén az erdőművelési osztály részéről Gergál-Gombási Mónika, Gombási Károly és dr. Patocskai Zoltán kiutazott Romániába. 

Az utazás első napján, 950 kilométer megtétele után a Nagybaconi Közbirtokossághoz érkeztünk. Immár több éve hozunk be az erdeikből kikerülő kocsányos és kocsánytalan tölgy szaporítóanyagot, ezért fontos volt a kapcsolat megerősítése. Szóba került esetleges szaporítóanyag-kereskedelmi lehetőség is, hiszen Románia jövő évre az évszázad legnagyobb erdősítési programját hirdette meg, amihez szaporítóanyagra lesz szükségük. Ebben a Bakonyerdő Zrt. is partner lehet, például csemeték termelésében és vörösfenyő csemete értékesítésében. Másnap Bocskor Lászlóval, a közbirtokosság elnökével eltöltött közös munkareggelin további együttműködésről állapodtunk meg. 

A Duna-deltában fekvő Tulcea megyei Murighiol városáig még 400 kilométer várt ránk. Itt a szállás elfoglalása után Cosmin Istudorral, a ROMSILVA Tulceai Erdészetének vezető szakemberével folytattunk szakmai eszmecserét. Köszönetünket fejeztük ki a makk meggyűjtéséért. Másnap átvettük az 500 kilogramm makkot, és elindultunk haza. Az utazás ugyan hosszú és fárasztó volt, de gyönyörű őszi tájakkal szegélyezett vidéken jártunk, átkeltünk a Kárpátok hegyi útjain és szerpentinjein. 

A szakmai kapcsolatfelvétel a román erdész kollégákkal kialakult, a társaság bízik a további sikeres együttműködésben.

A Bakonyerdő Zrt. decemberi, vállalati újsága további cikkekkel ITT érhető el. 

forrás: Erdő-Mező Online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szia, uram, szén-dioxid-kvóta érdekel?

Következő cikk

Lebukott fatolvajok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…