FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Milliárdos károkat okoznak a horvát bozóttüzek

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.

Több mint 3300 hektárnyi erdő és aljnövényzet égett le a múlt héten a dél-horvátországi Sibenik környékén. Az Adria-parti országban ez volt az idei év eddigi legnagyobb tűzesete, de a szárazság miatt az utóbbi hetekben mindennaposak a kisebb-nagyobb tüzek. A pusztítás nemcsak a bozótosokat és az erdőket érinti, hanem a szőlő- és olajbogyó-ültetvényeket is, sőt idén már több lakóházat és autót is felemésztettek a lángok. 

A Horvát Állami Erdészet (Hrvatske Sume) adatai szerint az általuk elszenvedett tűzkár mértéke már most meghaladja a 250 millió kunát (13,5 milliárd forint), ám ebben nem szerepel az oltás költsége és azok a károk sem, amelyek nem az erdészet vagyonában keletkeztek. A Vecernji list című napilap becslései szerint az említett időszakban pusztító tüzek által okozott veszteség mértéke könnyen meghaladhatja a fent említett összeg többszörösét is, ráadásul a nyár fele még hátra van.

Műholddal figyelik a tüzeket

Hogy minél hatékonyabban védekezzenek az erdőtüzek ellen, a horvát hadsereg külön egységet szerelt fel, amely elsősorban a levegőből segít, ha szükséges. Ez a különleges egység 12 tűzoltó repülőből áll, amelyek a zárai (Zadar) repülőtéren állomásoznak, és folyamatos készenlétben várják a riasztást. 

A flotta legütőképesebb egységei a kanadai gyártmányú Canadair CL–415 típusú gépek, amelyekből hat darabbal rendelkezik szomszédunk. A repülők a tengerből egyszerre 17 ezer liter vizet képesek meríteni, hogy utána a tűzfészkekre zúdítsák. Ezeket a gépeket elsősorban a nagyobb tüzeknél vetik be, a gyengébb lángok eloltásáért a flotta kisebbik része a felelős, amely szintén hat gépből áll. A kisebb amerikai gyártmányú Air Tractor AT–802 gépek 5000 liter vizet képesek a tűzre spriccelni egyszerre. 

A gépeket és a földi egységeket egyaránt egy modern műholdas rendszer segítségével koordináljak, amely valós időben követi a tűz aktuális helyzetét, így azok hatékonyan vehetik fel a harcot a lángokkal. A szóban forgó rendszer, amely egyelőre csak Dalmáciát fedi le, állandó ügyeletben van, és már azelőtt figyelmezteti a tűzoltókat a potenciális tűzvészre, hogy arról lakossági bejelentés érkezne.

A The Guardian beszámolója szerint a hét végén több ezer embert evakuáltak, hétfőn az előrejelzések szerint 40 fok feletti hőség lesz egyes francia régiókban, Spanyolországban pedig már többen életüket vesztették a hőség miatt. Franciaország hétfőn az országot sújtó kánikula csúcsára készült, a Földközi-tenger felől zúzós hőmérséklet várható, miközben Európa-szerte továbbra is tombolnak az erdőtüzek.

Franciaországban 15 megyében hirdették ki a legmagasabb riasztási állapotot szélsőséges hőmérséklet miatt, köztük a délnyugati Gironde-ban, ahol az erdőtüzek már tetemes pusztítást okoztak.

Franciaországban, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban is több ezer hektáron pusztítottak a lángok, és több ezer lakost és nyaralót kényszerítettek menekülésre. Hetek óta ez a második hőhullám, amely elnyeli Európa egyes részeit. A tudósok az éghajlatváltozást hibáztatják, és a szélsőséges időjárás gyakoribb és intenzívebb epizódjait jósolják, mint például a hőhullámok és a szárazság.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EP Mezőgazdasági Bizottság (AGRI) jelentése az EU új erdészeti stratégiájáról 2030-ig

Következő cikk

300 fős leépítés a WellisnélStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Ernszt Tamás [46]

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kollégánk, barátunk, Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója életének 46. életévében…
Tovább

MTA ETB újjáalakult

Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának mandátuma 2023. év végével lejár, ezért az ősz során választásokra került sor, aminek…