FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Francia erdészek Tolna erdeiben

Magyarországon már jelenleg is egy olyan kontinentális – nyáron meleg és száraz – klíma van, amelyre a klímaváltozás során a következő évtizedekben Franciaországban is számítanak, ezért a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének meghívására a francia államerdészet (Office National des Forêts) munkatársai Magyarországra látogattak 2022. május végén, hogy tanulmányozzák a magyar erdészek által alkalmazott módszereket, mellyel próbálják a klímaváltozás okozta negatív hatásokat kezelni, enyhíteni.

Az erdészeti kutatások, klímamodellek azt mutatják, hogy a folyamatos, gyors klímaváltozás miatt a hazai erdészeti klímabesorolás a közeljövőben jelentősen el fog tolódni a szárazabb és melegebb irányba. A jelenlegi és a közeljövőben hazánkban tapasztalható klimatikus viszonyok hasonlóak az elmúlt időszakban a Balkán-félszigeten, Bulgáriában tapasztalt klimatikus viszonyokhoz. A klímaváltozás hatásainak kezelésére adott válaszok egyik lehetséges megoldása lehet, hogy délről származó, a melegebb és szárazabb körülményekhez alkalmazkodott tölgy fafajok szaporítóanyagát használjuk fel az erdősítések során. Dél-Dunántúlra még délebbről – a Balkán-félszigetről –, ahonnan a klímaváltozás szempontjából a legmegfelelőbb lenne beszerezni a szaporítóanyagot, gyakorlatilag szinte lehetetlen egyenlőre az ilyen beszerzés. Ennek tudatában a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is felkutatta a hazai származású, száraz és meleg körülményekhez már alkalmazkodott, ritkaságnak számító tölgy fafajokat, populációkat, melyek génmegőrzése részben megoldást nyújthatnak a klímaváltozás során.

A hat fős francia delegáció elsőként Tolna megyébe, a Gyulaj Zrt. kezelésében lévő erdőterületekre látogatott, a helyi, erdészeti genetikai erőforrások megőrzését és fejlesztését szolgáló munkájukat tekintették meg. A Tengelici homokvidéken, Bikács és Németkér község területén, a Tolnai-hegyháton pedig Kisszékely község területén, továbbá Lápafő községben az őshonos, szárazságtűrő tölgyfajaink (Olasz molyhos tölgy és Szürke tölgy) génrezervátumait és az országban elsőként ültetett géngyűjteményeit és magtermesztő ültetvényeit tekintették meg. Élénk eszmecserét követően derült ki, hogy nagyon hasonló fejlesztést kívánnak Franciaországban is megvalósítani, melyhez a tolna megyei erdészek tapasztalatai nagyban nyújthatnak segítséget. Nagy érdeklődésre tett szert a náluk nem honos csertölgy és ezüsthárs állományaink szárazságtűrése is. Megtekintették a helyi származású szaporítóanyag, csemeték előállítását is Csibák községhatárban. A következő napokban a francia delegáció a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási és szaporítóanyag-gazdálkodási stratégiáját ismerték meg közelebbről. A francia erdészetek klímaváltozási stratégiáját koordináló szakemberei a bemutatott hazai jó gyakorlatok ismeretében tértek Franciaországba, ahol hasznosítani tudják a magyar erdészek eddigi erőfeszítésének tapasztalatait.

Forrás: Gál László, GYULAJ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyászhír - Lingl Norbert [49]

Következő cikk

Páfrányfenyő ovis ballagóknak ajándékba



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések