FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stabilizálódhat a faipar helyzete

A tavalyi év végén a drasztikus infláció miatt, duplájára emelkedtek a faipari alapanyagok árai is. Horváth Ferenc a Fa-Feri Kft. ügyvezetője mégis pozitívan ítéli meg a jelenlegi helyzetet, mivel megrendeléseik száma nem csökkent az előző évek átlagához képest.

Novemberben forgatott stábunk a faipari cégnél, akkor az energia- és az alapanyagárak növekedése miatt, nekik is emelni kellett az áraikon. A válsághelyzet költségcsökkentést vont maga után, amely létszámleépítést hozott a vállalkozásnál, 8 dolgozótól kellett megválniuk. Horváth Ferenc úgy látja, hogy az eltelt hónapokban mégis történtek változások a cége számára kedvező irányba.

– Talán egy kis pozitív elmozdulás van. Ami minket vállalkozókat nagyon zavart, ez az Euró- Forint árfolyam. Most úgy néz ki, hogy valamennyire stabilizálódni látszódig a helyzet. Most sem olcsó az Euró, de ha ennyi, akkor legyen ennyi, de legalább valamennyire legyen stabil. Talán az árak is valamennyire elindultak egy kicsit visszafele, legalábbis stagnálni látszanak. Tehát én most jelenleg, egy kicsit pozitívabban ítélem meg a helyzetet, mint novemberben – árulta el Horváth Ferenc a Fa-Feri Kft. ügyvezetője.

Horváth Ferenc korábban elmondta- a tavalyi év folyamán napelemes rendszert is kialakítottak annak érdekében, hogy mérsékeljék a kiadásaikat. A költségeiket több téren is sikerült csökkenteni és úgy látja, a tavaszi hónapokban is fellendülésre lehet számít.

– Amikor volt ez a 2008-as válság, ugye akkor is arról beszéltünk, hogy ez elsősorban egy bizalmi válság, ha most a bizalom itt újból megindul a lakosság és a vállalkozások között, akkor újból el kell, hogy induljon a költekezés. Várjuk ezeket az európai uniós pénzeket, bízunk benne, hogy Navracsics Tibor jól meg tud egyezni Brüsszelben a többiekkel, és előbb- utóbb Magyarország megkapja a neki járó pénzeket. Szerintem az nagyon fontos, hogy egy kicsit megpezsdüljön a gazdaság. Úgy néz ki, hogy a külföldi beruházások Magyarországon továbbra is jól működnek – tette hozzá Horváth Ferenc.

A faipari cég vezetése bízik, abban, ha elmúlik a válság, sikerül megerősödve kijönniük belőle, hiszen jelenleg is háromhavi megrendelésük van, ami megegyezik az előző évek átlagával.

forrás: KanizsaÚjság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Elkészült a 19000. PONSSE erdészeti gép

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 165., 2023/07.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések