FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűrészüzem Rönökön

A Faipari Tudományos Egyesület (FATE) több évnyi kényszerű kihagyás után ismét üzemlátogatást tett 2022. december 9-én. Ez alkalommal a Vas vármegyében található rönöki Wibeba Hungária Faipari Kft. fűrészüzemét tekinthettük meg.

A vendéglátóink, Ésik Tibor rönkbeszerzési vezető és Molnár Zoltán üzemvezető körbekalauzoltak a telephelyen, technológiai sorrendben bemutatva a folyamatokat, végül egy kiváló ebédre is meginvitálták kis csapatunkat, melyet ezúton ismét köszönünk a Wibeba Hungária Faipari Kft-nek. A cég szinte kizárólag Magyarországról származó lombos fafajok feldolgozásával foglalkozik és a rönkfelvágástól indulva a fűrészáruk szárításán keresztül egészen a pontos méretűre gyalult asztalosipari termékekig terjed a tevékenységük.

Az osztrák Sunk család vállalkozása, amely fennállásának 50 éves jubileumát tavaly ünnepelte, 1998 óta működik Markus Sunk vezetésével a hosszú fűrészipari múltra visszatekintő rönöki telephelyen. Az üzemet átalakították, felújították és folyamatos egy műszakos termelés folyik. Lombos fafajok közül a rönktéren kocsányos- és kocsánytalan tölgyet (kisebb tételben vöröstölgyet is!), bükköt, feketediót, juhart, kőrist és kis mennyiségben néhány egyéb fafajt láthattunk. Az éves felvágás tekintetében Magyarország egyik legnagyobb kapacitású lombos fűrészüzeméről van szó, ha pillanatnyilag nem a legnagyobbról. Ez éves szinten mintegy 30 000 m3 fűrészrönk feldolgozását jelenti. Tanulságos visszajelzés, hogy az üzem lehetőségeit komoly mértékben befolyásolja az egyre több helyen előtérbe kerülő licitálós rönkvásárlási módszer, mert így nagyon nehéz hosszabb távú szerződéseket kötni a kimeneti oldalon a vásárlóikkal és megbízhatóan szállítani a megegyezésüknek megfelelő kondíciókkal.

2. ábra Rönktér
Rönktér

A rönköket felvágás előtt szükség szerint hossztolják, kérgezik, majd a behordó transzportőrre kerül, ahonnan a döntött tengelyű rönkhasító szalagfűrészen dolgozzák fel. Egy másik rönkhasító szalagfűrész kiegészítő feladatokat lát el, mely kizárólag prizmákat fogad. Az üzemcsarnokban mindenhova görgős- és lánctranszportőrökkel jut el a fűrészáru, melynek a hosszméretre vágását, vagy komolyabb hibáinak kiejtését is elvégzik, végül hosszméretenként osztályozva kerül ki a csarnokból a rakatolt fűrészáru. A hézaglécezés minőségére kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen ez az alapja a megfelelő minőségű gőzölésnek és szárításnak. Az üzemcsarnok szerszámainak élezését éppúgy helyben, saját műhelyükben végzik, mint a tervszerű, vagy alkalmi karbantartáshoz szükséges munkálatokat.


3. ábra Lécezett rakat

A gőzölőkamra kapacitása ciklusonként 25-30 m3, míg a hat darab szárítókamra kapacitása választéktól függően egyenként 55-65 m3/ciklus. A hőmennyiséget az egész telephely számára saját kazánnal biztosítják. A gőzölés minőségét a hőmérséklet és a felfűtési/gőzölési idő pontos ellenőrzésével biztosítják. A szárítókamrák automatikus vezérléssel, konvekciós elven működnek. A be- és kirakodás természetesen targoncákkal történik, melyek vagy a zárt raktárba, vagy a továbbfeldolgozó üzembe viszik a rakatokat. Itt rendelkezésre áll szélező- és sorozatvágó körfűrész és hibakiejtő körfűrész is a gördülékeny munkavégzésért. A késztermékek lehetnek a hosszméret és minőség szerint válogatott nyers, szélezetlen fűrészáruktól kezdve a szárított parkettfrízeken keresztül a gyalult-darabolt asztalos termékekig bármely faáruk.

4. ábra Készárucsarnok
Készárucsarnok

Minden résztvevő elégedettségére sikerült egy hasznos és tanulságos tanulmányutat lebonyolítani, amelyhez a lehetőséget ez úton is köszönünk a Wibeba Hungária Faipari Kft-nek, valamint a szervezést Horváth Dénesnek.

forrás: FATE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

PénTények a Falcotól - 4.évad

Következő cikk

Új szabványok hengeresfához és fűrészáruhoz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…