FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

VárosFa Program – Keszthely

A faültetésben a premontrei iskola diákjai segédkeztek (b-j) Niklai Hóvirág, Barcsi Beáta, Farkas Márk és Pandur Miklós, mögöttük Sáringer-Kenyeres Marcell, Hoffmann Pál, a Bakonyerdő Zrt. erdészeti igazgatója, Manninger Jenő, Varga László, Laczkó Mária és Balogh Csaba, a Premontrei Szakgimnázium igazgatója Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Hetven fát ültettek el Keszthelyen a MOL Új Európa Alapítványa által meghirdetett VárosFa Program részeként. Az utolsó négy november végén reggel került a földbe a Georgikon utcában.

A civil szervezet idén hétezer csemetével segíti a hazai települések fásítását, partnerségben az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel. Laczkó Mária, a VÜZ Kft. igazgatója elmondta: e program keretében Keszthely belvárosi, hiányos fasoraiba ültettek nagyrészt hársakat.

Manninger Jenő polgármester úgy fogalmazott, a város arról is ismert, hogy szép zöldfelületekkel rendelkezik, ezért fontosnak tartották, hogy részt vegyenek a VárosFa Programban. A munka az év elején a Schwarz Dávid lakótelepen indult, s most a Georgikon utcában zárult, ám a fásítás ezzel nem ér véget: a jövőben évente több mint 100 egyedet pótolnak majd Keszthelyen.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, az országos program részeként tavasszal 500 fát már elültettek a megyei jogú városokban, majd mintegy száz, 10 ezer fő feletti település kapott 6500 darabot, s ezek sorra kerülnek a helyükre. Keszthelyre 62 hárs, 5 nyír, 2 dió és egy fehéreper érkezett a 15 féle választható fajtából. A program a tervek szerint a következő esztendőkben folytatódik.

Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő lapunknak kiemelte, Keszthelyen vegyes állományúak a zöldterületek, a fasorok, a belvárosban például hárs és juhar található, s közülük sok már rossz állapotú.

– Éppen ezért szakmai szempontok alapján úgy határoztunk, egységesíteni kell az utcaképet – folytatta a természetvédelmi mérnökként dolgozó városatya. – Mi a hárs mellett döntöttünk, s elkezdtük telepíteni ezeket a fákat, és ha később a juharokkal, tujákkal probléma lesz, akkor azok helyére is hársak kerülnek majd.

E program részeként 70 fa került Keszthely utcáira, képünkön Manninger Jenő polgármester, Pandur Miklós, a premontrei iskola diákja és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója munka közben
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Arra törekszenek, hogy felújítsák, egységesítsék a fasorokat a városban, olyan csemetéket ültetve, amelyek a jövőben nem okoznak problémát, mondta Sáringer-Kenyeres Marcell. A szakember hozzátette: országszerte gyakorlat, hogy platánt vagy diót helyeznek a lakók a házuk elé, ami nagyon rossz döntés. Keszthelyen a jövőben figyelnek arra, hogy egy adott utcában mi lehet a legmegfelelőbb fajta, s annak megfelelően ültetnek, illetve pótolják a fákat.

forrás: ZAOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

VárosFa Program - Kőszeg

Következő cikk

VárosFa Program - TiszaföldvárStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések