FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

VárosFa Program – Bátonyterenye

A fiatalok közreműködtek a faültetésben / Forrás: Nool / Fotós: H.Cs.

Hetven facsemete került földbe november közepén Bátonyterenyén, a Kossuth Lajos Általános Iskola melletti területen. A város önkormányzata egy nyertes pályázatnak köszönhetően gazdagodott a növényekkel. A program célja a közösségépítés és a diákok környezettudatos nevelése is.

– Aki fát ültet, az bízik a jövőben – hangsúlyozta Letovai Zoltán, a város alpolgármestere azon a közösségi programon, amelynek során hetven facsemetét ültettek el lelkes önkéntesek, a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaival közösen, a városvezetéssel kiegészülve.

Mint mondta, néhány hónappal korábban az önkormányzat élt azzal a pályázati lehetőséggel, amelynek köszönhetően fásításba, a zöldterületek növelésébe kezdhettek. Ezen túl a közösségépítést is célul tűzték maguk elé, hiszen a helyiek közül bárki csatlakozhatott a jó hangulatú programhoz.

– Valamennyi csemetét a Kossuth iskola mellett ültetjük el, nem a városban szétszórva. Így egy szép helyszín alakulhat itt ki a településrészen élők örömére, ami az iskolai és a városi rendezvényeknek is megfelelő, árnyékos helyet biztosít majd a későbbiekben – fogalmazott Letovai Zoltán.

Tavasszal indult a program

Ősz Gusztáv, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a Mol-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közreműködésével indult a VárosFa Program idén tavasszal. A tízezer főnél nagyobb városok pályázhattak arra belterületek fásítása céljából. A kezdeményezésnek köszönhetően hétezer sorfát ültetnek el a hazai városokban.

– A programhoz csatlakozó települések 16 fafajból választhattak, Bátonyterenyén platánt, korai juhart és magas kőrist ültetünk ma el – tájékoztatott a szakember. – A facsemeték mellett az ültetéshez szükséges kiegészítőket, karókat, talajtakaró mulcsot is kaptak a pályázók annak érdekében, hogy a növények nagyobb valószínűséggel eresszenek gyökeret és növekedjenek.

Platánt, korai juhart és magas kőrist ültettek el. Fotós: H.Cs. / Forrás: Nool

Több nógrádi település élt már a lehetőséggel

Ősz Gusztáv arra is emlékeztetett, hogy a kormány 2019-ben azzal a céllal indította a Településfásítási programot, hogy 2030-ra hazánkban elérje a 27 százalékot az erdővel borított területek nagysága. Az önkormányzatokat a külterületi erdők telepítésére és a belterületek zöldítésére is ösztönzi a program. Abban az elmúlt két évben 36 ezer sorfát ültettek el hazánkban, Nógrád megyéből is sok ötezer fő alatti község élt a lehetőséggel.

– A VárosFa Program jó alternatívát kínál a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai ellen. Emellett új, a fákhoz kötődő élőhelyeket biztosít a rovaroknak és a madaraknak, valamint az sem utolsó szempont, hogy a városokban megújulnak a zöldterületek, ezáltal élhetőbbek lesznek – hangsúlyozta Ősz Gusztáv.

Az iskola tanulói is kivették részüket a munkából, emellett a városvezetők is ásót ragadtak és szakszerű irányítás mellett ültették el a facsemetéket.

Örökbe fogadják a facsemetéket
Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere a faültetés alkalmával arról beszélt: a program a fiatalok szemléletét is formálja. Azáltal, hogy részt vállalnak a csemeték elültetésében megtapasztalhatják, hogy milyen nehéz munka ez. Így nagyobb figyelmet fordítanak majd a későbbiekben a környezetük megóvására, a város rendben tartására is. – A város fásításával nem titkolt cél, hogy egy közösségi program keretében felhívjuk az itt élők figyelmét az összefogásra, és arra, hogy mindannyian felelősek vagyunk Bátonyterenye szépítéséért – hangsúlyozta a polgármester.
Várszegi István, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója elmondta: örül annak, hogy az intézmény melletti területen kapnak helyet a fák, mivel szívügyének tekinti a zöldterületek növelését. Ezért úgy döntöttek, hogy minden osztály örökbe fogad öt-öt csemetét, amire kis tábla is kerül. Nem csak az ültetésben segítenek a tanulók, később is részt vállalnak a növények gondozásában.

forrás: NOOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

VárosFa Program - Mezőtúr

Következő cikk

VárosFa Program - Salgótarján



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések