FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa függetlenséget és fenntarthatóságot teremt Európában

A német, az osztrák és a svájci faipari szövetség közös állásfoglalásában egyértelmű elkötelezettséget sürget Európában a fenntartható erdőgazdálkodás és a fa nagyobb mértékű felhasználása mellett.

Tíz hónapja tette közzé a “A fa függetlenséget és fenntarthatóságot teremt Európában” című állásfoglalását, a nevezett három ország (D-A-CH) faipari szövetsége. A FATÁJban tavaly áprilisiban természetesen már megírtuk ezt, most a teljes dokumentum magyar fordítását tesszük közzé.

A fa függetlenséget és fenntarthatóságot teremt Európában

A COVID-járvány és az ukrajnai háború hatásai miatt a reálpolitika és a megvalósíthatóságra való összpontosítás fontosabb, mint valaha. A fenntartható energiaellátás és az éghajlatváltozás elleni küzdelem korábbi megközelítései még a legjobb körülmények között is aligha voltak megvalósíthatóak.

Európa erdei hatalmas megújuló tartalékokkal rendelkeznek. A CO2-kibocsátás megelőzhető az erdeinkben növő fa felhasználásával. Az erdőket szisztematikusan kell kezelni, hogy új fafajokkal és a kártevők elleni küzdelemmel “klímaképesek” maradjanak. A fenntartható erdőgazdálkodás biztosítja, hogy nem vágnak ki több fát, mint amennyi visszanő, és ez megteremti az alapját a fokozott fahasználatnak és az európai erdők növekedésének. A fa optimális hozzáadott értékkel történő többszörös és újrafelhasználása szempontjából a hosszú élettartamú fatermékekben való anyaghasználat mellett a biomasszából származó energiaellátáshoz is hozzá lehet járulni. A fahasználat mindkét változata hozzájárul az éghajlatvédelemhez és az energiaszuverenitáshoz.

A faipar azt mutatja, hogy hagyományai révén az egyik legmegbízhatóbb gazdasági tényező, amellyel rendelkezünk Európában. A fa felhasználását most meg kell erősíteni. A faépítés elterjedése az építőiparban és az anyag széles körű felhasználása alternatívát kínál a fosszilis nyersanyagokkal, valamint a CO2-intenzív anyagokat és termékeket. Ráadásul minden egyes kitermelt fa 100 százalékban hasznosítható és feldolgozható értékes termékekké. A fa újrahasznosítható, és másodlagos nyersanyagként fontos építőköve a fenntartható és környezetbarát körforgásos gazdaság fontos eleme.

A helyiségek fűtéséhez és a mobilitáshoz használt megújuló energiák jelenleg csak kis részét biztosítják a szükséges ellátásnak csak egy kis részét teszi ki, a kiterjedt támogatások ellenére. Hatalmas hiányosságok vannak az infrastruktúrában, a jogi keretfeltételekben és a teljes koncepcióban. Át kell alakítanunk és javítanunk kell iparunk versenyképességét, ha azt akarjuk, hogy egész ágazatokat és munkahelyeiket alkalmassá tegyük a jövőre és új jólétet teremtsünk.

Az Európai Unió politikájának újra el kell gondolkodnia a független európai gazdaság és termelés értékrendjén, és felelősséget kell vállalnia a munkahelyekért. Ezáltal az EU példaképpé válhatna a fenntarthatóság ösztönzésében világszerte, és az éghajlatvédelem és a hatékonyság terén is normákat állíthatna fel. A jelenlegi helyzetben nem engedni a saját megújuló erőforrásainkat felhasználni, ez a lehető legrosszabb irány.

Egyértelmű elkötelezettséget követelünk az Európai Uniótól és az összes európai ország kormányától a fenntartható erdőgazdálkodás és a fa nagyobb mértékű felhasználása mellett. Ehhez az európai zöld megállapodást az új európai realitásokhoz kell igazítani.

Az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája és az EU erdészeti stratégiája

Európának továbbra is képesnek kell lennie arra, hogy fával lássa el magát, ezért elutasítjuk, hogy az Európai Unióban kiterjedt erdőterületeket zárjanak el a fakitermelés elől. A célt, hogy a földterület legalább 10 százalékát szigorú védelem alá helyezzük, teljesen át kell értékelni, mivel ennek a célnak a megvalósítása azt fogja eredményezni, hogy körülbelül 40 százalékkal kevesebb fa áll majd rendelkezésre az EU-ban. Az olyan fontos európai politikai célok, mint a lakásépítés szén-dioxid-mentessé tétele, a biogazdaság megerősítése és az energetikai átállás felgyorsítása, így nem érhetők el. Ráadásul ez azt is eredményezné, hogy a fatermékek tekintetében egyre inkább Oroszországra támaszkodnának. A faanyagok értékláncát most meg kell erősíteni Európában.

Megújuló energiaforrásokról szóló irányelv (RED II + RED III)

A fa a sikeres energiaátállás szempontjából alapvető fontosságú összetevő. Ha a fát az alábbiakkal együtt kell felhasználni a legjobb hozzáadott értéket teremtő hatást kell elérni, akkor van értelme energetikai célokra felhasználni, különösen miután többszörös anyaghasználat után. felhasználás után, mivel ez további klímabónuszt jelenthet. Ha az irányelv tervezett szigorítása megvalósul, akkor ez a fa nem lesz többé versenyképes. Minden olyan költséghajtó tényező, amely túlmutat a RED II. irányelven, és akadályozza a a fenntartható fakitermelést akadályozza, ki kell venni a RED III irányelv-tervezetből.

Földhasználat, földhasználat-változás és erdőgazdálkodás-szabályozás (LULUCF)

Az EU Bizottság eddigi megközelítése ellentétes a lehető legnagyobb éghajlatvédelmi hatással, nevezetesen a fa felhasználásával, valamint a fosszilis nyersanyagok és energiaigényes anyagok fosszilis nyersanyagokkal való helyettesítésével. megújuló nyersanyaggal. Ehelyett a Bizottság az erdőkben történő szén-dioxid-tárolás növelését tervezi. Azonban a A fák növekedése véges. Elpusztulnak és elrohadnak, és az általuk megkötött szén CO2 formájában a légkörbe távozik.
A kezelt és mesterségesen megfiatalított erdők újra és nagyobb mértékben képesek a légkörből CO2-t megkötni, mint a túlkoros faállományok. A megfiatalított erdők jobban alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz, és hatékonyabban ellenállnak az éghajlatváltozás következményeivel szemben.

A “klímastabil” erdők, amelyek faanyagának növekményét hasznosítják, ideálisak az értékteremtés és az éghajlatvédelem szempontjából. A fenntartható módon kezelt európai erdőkből származó fa nagyobb mértékű felhasználása növeli Európa hozzájárulását az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, és biztosítja az európai faipar független értékláncát. A Németország, Ausztria és Svájc faipari szövetségei felhívást intéznek az Európai Unió intézményeihez. Európai Unió intézményeihez és az európai államokhoz, hogy már most egyszerűsítsék a fahasználat keretfeltételeit.

(2022-04-13)

szerk/ford: Tóth János, forrás: DeSH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fűrészáru piaci körkép

Következő cikk

Együtt erősek lehetünk Európában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések