FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Beporzók Napja

Kikelet a botanikus kertekben és arborétumokban. A kikelet és a Beporzók Napja alkalmából a MATE Budai Arborétumában tartott szezonnyitó sajtótájékoztatót a 2022-ben 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége. A gyűjteményes kertek 2023-ban is több száz természeti környezettel foglalkozó, jeles “zöld” napokhoz kapcsolódó, emellett számos kulturális programmal is várják a látogatókat.

A modern botanikus kertek és arborétumok küldetése mára messze túlmutat a hagyományos, tudományos élőnövény gyűjteményeket a kutatás és az oktatás céljából fenntartó szerepükön. Az egyes növényfajok bemutatásán túl egyidejűleg egy ember alkotta, de a természet törvényei szerint működő életközösséget mutatnak be, törekedve az élővilág összefüggéseinek megláttatására.

A Beporzók Napja a természet ébredésekor, a tavaszi zsongás kezdetekor pontosan ezen összefüggésekre hívja fel igen szemléletesen a figyelmet: beporzók nélkül a növények nagy része nem lenne képes megtermékenyülni és szaporodni. Számtalan esetben függ egymástól növény és állat élete, együtt virulnak vagy pusztulnak.

A növénygyűjtemények fajgazdagsága az ott élő állatok fajgazdagságával jár együtt, ezért a gyűjteményes kertek széles körben nyújtanak lehetőséget az egyéni megfigyelésekre, ugyanakkor a természet és törvényszerűségeinek megismertetésére, a környezetkultúra közvetítésére.

A MABOSZ megújult elnöksége a Tiszakürti Arborétumban (2021)

forrás: MTI OS / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Sikeres évet zárt a Budakeszi Vadaspark

Következő cikk

JAF Akadémia 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések