FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Építőanyagok áremelkedése

kép: Getty Images

Senkinek sem újdonság az, ha azt mondjuk, hogy februárban nemcsak az élelmiszerárak emelkedtek tovább, hanem az építőanyagok is egyre többe kerülnek. Annak ellenére is, hogy a drágulás lassulni látszik az elmúlt hónapok adatai alapján. Azonban a vízből még koránt sincs kint a fejünk, egyes termékek ára ugyanis tavaly február óta akár 64 százalékkal is drágult.

Februárban évek óta nem látott inflációt mértek Magyarországon. A fogyasztói árak 2022 februárja és 2023 februárja között átlagosan 25,4 százalékkal emelkedtek, ami bár 0,3 százalékkal kevesebb, mint múlt hónapban de még így is óriásinak számít. Ez a drágulás pedig, ha lehet, még jobban érintette azokat, akik valamilyen felújítási munkát terveznek erre az évre.

A KSH a csempe (fehér és egyszínű színes), valamint a laminált parketta átlagos négyzetméterárát követi nyomon, illetve a diszperziós falfesték (10 literes kiszerelés) árváltozását is rendre közzéteszik, a laminált parkettáé mellett. A statisztikai hivatal szerint éves szinten mindhárom termék jócskán az inflációs adat felett drágult, hiszen tavaly február óta

  • a csempe átlagosan 64 százalékkal,
  • a parketta 47 százalékkal,
  • míg a falfestékek 37 százalékkal drágultak meg.

Az egyértelműen látszik, hogy az áremelkedés nem egy évvel, az orosz-ukrán háború kitörésekor kezdődött, hanem már a koronavírus második hullámakor is elkezdtek emelkedni az építőanyagárak. A robbanásszerű drágulás azonban csak kereken egy évvel ezelőtt, tavaly február-március környékén történt meg: előtte még a pandémia legintenzívebb időszakában sem növekedtek annyira az árak, mint tavaly február óta.

Az adatokból is jól látható, hogy 2021 februárjában a csempe négyzetmétere még 2720 forintba került, addig ugyanez tavaly már 3430 forintba, míg múlt hónapban már ugyanazért a termékért már 5640 forintot kellett fizetnünk négyzetméterenként. Ez pedig két év alatt nem kevesebb, mint 106 százalékos drágulást jelent. De nem jobb a helyzet a parketták és a diszperziós festékek esetében sem: előbbi két év alatt 72 százalékkal, míg utóbbi 53 százalékkal kerül többe, mint 2021 februárjában.

Azonban azt is sokkoló látni, hogy a csempe ára 2019 februárja óta több mint kétszer annyiba kerül (119 százalékkal nőtt az ára), miközben a parketta 89 százalékkal, a festék pedig 71 százalékkal kerül többe, mint a koronavírus előtti évben.

Azt amúgy érdemes kiemelni, hogy a drágulás üteme szemmel láthatóan elkezdett lassulni az utóbbi hónapokban: a diszperziós festék ára például december óta 4 százalékkal lett drágább (8820 forintba került az év utolsó hónapjában, míg most 9160 forintot fizetünk érte átlagosan). A parketta esetében pedig még feltűnőbb ez a lassulás: január és február között egyáltalán nem változott az ára, míg decemberhez viszonyítva csak 2 százalékkal lett drágább (5350 forintról 5440 forintra emelkedett a négyzetméterára a parketténak). Azt azonban nem tudhatjuk előre, hogy az év második felében ez a tendencia folytatódni fog-e, vagy esetleg még mérséklődnek is az árak.

Alig ér már valamit a pénzünk

Az előző hónapokban jellemzően a felújítási támogatás összege alapján vizsgáltuk meg, hogy a drágulás a gyakorlatban hogyan is néz ki. Ez magyarán azt jelenti, hogy a felújítási támogatásra kapható maximális, 3 millió forintos összegből (aminek legfeljebb az 50 százalékát, tehát a felét költhettük el anyagköltségekre, illetve munkadíjra) mennyi alapanyagot tudunk vásárolni. Ezt a támogatást azonban megszüntette a kormány még tavaly év végén, viszont a könnyebb összehasonlítás érdekében – ahogyan korábbi cikkünk esetében is – továbbra is 1,5 millió forinttal kalkuláltunk, ami egyébként simán megfelel egy kisebb volumenű felújítás, mint például egy házfestés anyagköltségeinek.

Ha azt nézzük, hogy egy képzeletbeli renoválás esetében mekkora összeget szeretnénk csempére, parkettára vagy festékre költeni, akkor azt láthatjuk, hogy míg 2022 februárjában ez az összeg 437 négyzetméter csempére, 406 négyzetméter parkettára, vagy 224 vödör festékre volt elég. Múlthónapban azonban ennek már csak a töredékét tudnánk megvenni 1,5 millió forintból: 266 négyzetméter csempét, 276 négyzetméter parkettát vagy 164 vödör festéket tudtunk volna csak megvásárolni ebből a pénzből.

Tehát összességében most is csak azt tudjuk mondani, hogy az járt a legjobban, aki a pandémia alatt az otthon töltött időt felújítással töltötte, vagy még a koronavírus-járvány kitörése előtt belevágott a renoválásba. Aki viszont mostanában érzi magát késznek arra, hogy felújítsa otthonát, annak mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, hiszen nem csak az árak lettek jóval magasabbak, de az erre igényelhető támogatások is megszűntek.

forrás: pénzcentrum

Előző cikk

Drasztikusan csökkenő cégszám

Következő cikk

Medvehagyma gyűjtés szabályai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…