FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Domotex – trendi a sötét fapadló

A padlók természetesen minden színben léteznek. A trendszakértők szerint azonban különösen a sötétbarnától a feketéig terjedő sötétbarna burkolatok vannak felfutóban. Két év világjárványos szünet után ismét Hannoverben rendezték meg a Domotexet, a világ vezető szőnyeg- és padlóburkolati szakkiállítását – méghozzá egyértelmű trendváltással.

A világjárvány és ennek következtében a sok otthonlét megváltoztatott minket. Ahol korábban az álomotthon nyitott, fényárban úszó, minél kevesebb falat tartalmazó tér volt, ott hirtelen visszahúzódási helyekre vágytunk.

Több kényelemre és bújócskára a sikkes loft-érzés helyett. Ez a változás most egyre inkább tükröződik a lakberendezési trendekben is.

Még az új padlóburkolatoknál és szőnyegeknél is, amelyek két év járványos szünet után először a hannoveri Domotex szakvásáron (január 12-15.) mutatkoztak be újra.

A sok sötét fa vagy fa hatású padlóburkolat itt feltűnő, mondja Gabriela Kaiser. “A sötét tónusok egyre otthonosabbá és meghittebbé teszik a helyiséget”. A trendkutató az idei Domotexen tart előadást, és évek óta elemzi az iparág újdonságait.

Vajon érvényesülhet a fekete padló?

Nem meglepő, hogy a fa megjelenés továbbra is régóta tartó trend a padlón – akár valódi fával, akár műanyag burkolatokkal és fa hatású csempékkel. “A fa aránya a lakásokban az elmúlt években összességében megnőtt – mind a bútorokban, mind a padlóburkolatokban” – mondja Kaiser. “Ez azért van, mert az emberek kényelmesen, kényelmesen, kényelmesen akarják érezni magukat. A faanyaggal azonnal érezték, hogy egy-két fokkal melegebb van otthon”.

Ami viszont újdonság, az a fa színeiben bekövetkezett jelentős változás. “Egyrészt vannak nagyon világos padlók, másrészt rendkívül sötétek – a sötétbarnától a feketéig” – mondja Kaiser trendelemző. “A sötét a padlóra annyira új, hogy senki sem biztos benne, hogy ez a trend valóban érvényesülni fog.”

Vágyakozás a még több sötét után

A probléma: A sötét padló az egész helyiséget is sötétebbé teszi. “De már régóta látjuk a nagyon sötét konyhák trendjét. A sötétbarna és a fekete kombinációja pedig nyilvánvalóan nagyon népszerű a többi bútor esetében is”.

És ennek van valami köze a világjáráshoz. “Sokáig az volt a vágy, hogy a lakótér nyitott és minél világosabb legyen, a falakat áttörték vagy egyáltalán nem tervezték” – magyarázza Gabriela Kaiser. “A COVID-19 megváltoztatta ezt. Egyrészt az emberek ma már nagyobb biztonságot keresnek a lakótérben”.

Másrészt újra több válaszfalat is szeretnének, például az otthoni dolgozószobához és a visszavonuláshoz. Itt is jól jönnek a sötét padlók. A világos párjával együtt a házat több különböző megjelenésű területre lehet osztani. Ez még akkor is lehetséges, ha nincsenek falak, az optikai elválasztásnak köszönhetően.

“A világjárvány előtt mindig arról volt szó, hogy legalább egy padlót végighúzzunk az egész emeleten. Most megint nagyobb valószínűséggel lehet különbséget tenni” – mondja Kaiser. “A nappali résznek hangulatosabbnak kell lennie, mint a konyha és az étkező részének, ezért sötétebb bútorokkal kell berendezni. A hálószobában is lehet sötétebb, mert ott szeretnék lazítani és pihenni”.

Játék az ismerős elemekkel

A szünetek és az együttlétek játéka megtalálható egy olyan lakberendezési trendben is, amelyre Holly Becker a vásáron fókuszál. A lakberendező és blogger a Domotex számára is elemezte a trendeket. Az egyik: a múlt elemeivel játszó modern kézművesség.

“Ebben a lakberendezési stílusban olyan elemeket találunk, amelyek a fiatalságunkra emlékeztetnek, és nosztalgikus érzést keltenek bennünk” – mondja Holly Becker. “Például a kanapékon és székeken a múlt formáit, vonalait vagy más elemeit fogjuk észrevenni, de modern kontextusban.” A hátsó borító az otthon, az otthonosság és a melegség jó érzését kelti bennünk.

“Az emberek szeretnének jobban kötődni a lakótérhez, és jobban érezni magukat ott, sőt, még otthonosabban. Különösen most a Coviddal értettük meg, hogy mennyire fontos a számunkra kényelmet nyújtó környezet” – magyarázza ezt a trendet Holly Becker. “Ami nem csak szép dolgokat kínál nekünk, hanem olyan dolgokat is, amelyeken elég kényelmesnek érezzük magunkat, amelyeken élvezhetjük és pihenhetünk.” A modern padlóburkolatok esetében ez azt jelenti: Fából, parafából, kőből készülnek. A szőnyegek kézzel készültek.

A feltételezett hibákat ünneplik

A hagyományos fektetési minták is trendik, különösen a parketták és más fa megjelenésűek, amelyek szintén a régi és az új kontrasztjával játszanak. “A klasszikus, egymással párhuzamosan lerakott vidékiház parketták [Landhausdielen, svédpadló] mellett jelenleg ismét nagyon népszerű a halszálkás mintázat, amelyet egyenesen vagy átlósan lehet lerakni a szobában” – mondja Michael Schmid, a Német Parkettaipari Szövetség elnöke.

Ugyanakkor a padlólapok is egyre szélesebbek, ahogyan a csempék is sokkal nagyobb formátumokat vesznek fel egy ideje, mondja Gabriela Kaiser. És nagyon fontos: a hibákat szívesen fogadják.

A hibás göcsöket és a repedéseket kiemelik, nem pedig levágják. A színeltéréseket “rendesen megünneplik”, Kaiser trendkutató szerint. A szőnyegeknél a világosabb vagy sötétebb szövésű elemek azt a benyomást keltik, mintha az új padlóburkolat már kopott lenne. “Ez már régóta megvan, de ez a megjelenés most még szélsőségesebbé válik” – mondja Kaiser. Ez odáig megy, hogy a padlók úgy nézhetnek ki, mintha foltozták volna azokat.

szerk/ford: Tóth János, forrás: GlobalWood

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

REWOOD újrahasznosítási koncepció

Következő cikk

Orosz faipar novemberi termelése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…