FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

HulladékRadar a tiszta erdőkért

Az elmúlt két évben közel húsz ezer tonnányi illegális hulladéklerakatot szüntettek meg a hazai erdőkben. A programba bekapcsolódtak az állami erdészeti társaságok, köztük az Északerdő Zrt. is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elindított Tisztítsuk meg az Országot! projekt az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelkedő programja, amelyben 2020-2022 között négy ütemben tisztítják meg a szeméttől a közterületeket – olvasható Magyarország Kormánya honlapján. A programba bekapcsolódtak az állami erdészeti társaságok, köztük az Északerdő Zrt. is.

„A társaság két ütemben 27 helyen gyűjtötte össze, illetve szállíttatta el a hulladékot. Az érintett területek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében elszórtan elhelyezkedő, jellemzően településekkel és országos közutakkal határos erdőrészletek voltak. A projekt során megközelítően 150 köbméter, vegyes eredetű hulladéktól sikerült mentesíteni az állami tulajdonú erdőket” – nyilatkozta korábban szerkesztőségünknek az Északerdő Zrt.

A lakosság is segíthet

A program sikeréért a lakosság is tehet, a HulladékRadar applikáció használatával. Az erdőlátogatók ezen keresztül bejelenthetik a kirándulás közben észlelt illegális hulladék alapadatait és helyszínét. Az appot Android 6.0 vagy iOS 13.0, illetve ezeknél frissebb operációs rendszerrel működő mobiltelefonra vagy tabletre lehet telepíteni. Az alkalmazás hozzáférést kér a készülék kamerájához, illetve földrajzi helyzetéhez.

„A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer alkalmas arra, hogy fotókkal és egyéb, a hulladék fajtájára és mennyiségére, valamint megközelíthetőségére vonatkozó információk megadásával a területileg illetékes hatóság tudomást szerezzen az illegális hulladéklerakásokról, ezáltal intézkedni tudjon annak felszámolásáról a környezet megtisztítása érdekében. Az ügyfélszolgálati feladatokat a 1818 Kormányzati Ügyfélvonal látja el” – olvasható a hulladekradar.hu oldalon.

Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy nagyon népszerű a HulladékRadar applikáció. Már több mint tízezer regisztrált felhasználója van és több mint hatezer bejelentés érkezett. Ezek száma a hidegebb idő beköszöntével sem csökkent jelentősen – tette hozzá a kormany.hu oldalon.

A HulladékRadar felhasználóinak jelzései nyomán eddig 2728 köbméter illegális hulladékot, a társaságok által felfedezett illegális lerakóhelyekről pedig az állami erdőgazdaságok 16 465 köbméter szemetet és veszélyes anyagot szállítottak el.

forrás: BOON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az erdő nem szeméttelep!

Következő cikk

Svájc: terjedőben a betűzőszú



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…