FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

WWF ÉnErdőm alkalmazása

A WWF ÉnErdőm alkalmazás megmutatja, hogyan lesz egy homogén, fajokban szegény és a klímaváltozásnak erősen kitett gazdasági erdőből változatos, fajgazdag és ellenálló természetes erdő. A kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) technológiai megoldás segítségével a felhasználók erdőszegélyt és facsemetéket ültethetnek, vizesélőhelyet alakíthatnak ki, madárodúkat telepíthetnek, és nyomon követhetik ahogy erdejük egyre változatosabb és természetesebb lesz.

Nemcsak maga az erdő, de a benne élő állatok és növények is megérzik a klímaváltozást: vannak, akiknek kedvez és vannak, akik számára akár végzetes is lehet. A játék második részében ilyen fajokkal ismerkedhetnek meg a felhasználók, és megtippelhetik, hogy melyik faj nyertese, illetve vesztese a klímaváltozásnak. A helyesen válaszolók jutalma pedig, egy szelfi Konráddal, a kis légyapóval.

A WWF ÉnErdőm alkalmazást a WWF Magyarország készítette a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében. Az alkalmazás fejlesztője a RumexR.

A WWF ÉnErdőm letölthető Androidra a Play Áruházból, iOS-re pedig az App Store-ból*.

A CLIMAFORCEELIFE projektről

Közép- és Kelet-Európa erdei fontos természeti erőforrások. Jelentőségük a közeljövőben tovább nő majd, nemcsak a faanyag iránti növekvő igények, hanem az általuk nyújtott egyre népszerűbb egészségügyi és közjóléti szolgáltatások miatt is. Az erdők azon képességét, hogy mindezen szolgáltatásokat biztosítsák a klímaváltozás fenyegeti. A 2020 és 2027 között futó CLIMAFORCEELIFE (LIFE19 CCA/SK/001276) projekt a klímaváltozás szempontjából megvizsgálja a Közép- és Kelet-Európában alkalmazott erdészeti módszereket, és a klímaváltozáshoz való sikeresebb alkalmazkodást segítő klímabarát erdészeti eljárásokat javasol és fejleszt tovább. A projektben résztvevő partnerek: négy WWF iroda (Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia), a Délnyugat-Bulgáriai Állami Erdőgazdaság, a Cseh Élettudományi Egyetem, a magyarországi Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége és a Szlovák Állami Erdőgazdaság.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a “Klíma-barát erdőgazdálkodás lehetősége a magyar erdőkben” workshop, ami a #CLIMAFORCEELIFE projekt keretében valósult meg.

A workshop előadói sok szempontból mutatták be a #klímaváltozás kihívásait, és a rá adható válaszlehetőségeket. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az erdőink változatosabbá tétele elengedhetetlen feltétele a reziliens állományok létrehozásának. Az erdeink szerkezetének és genetikai változatosságának növelése hozzájárul erdeink rugalmas alkalmazkodóképességének növeléséhez.

A rendezvényen bemutatkoztak a CLIMAFORCEELIFE projekt magánerdő-gazdálkodó partnerei, akik saját gyakorlataikat bemutatva buzdítják erdész kollégáikat a közös gondolkodásra.

👉 Az általuk összeállított klímaadaptációs tervek elérhetők a projekt honlapján: https://t.ly/ZiQs

📸 Bódis Pál, WWF

További információ a projektről: https://clima4ceelife.eu/hu/fooldal/

*A WWF ÉnErdőm Android 7.0 vagy frissebb operációs rendszerrel rendelkező, iOS-en pedig a Truedepth camera system-mel rendelkező készülékeken fut.

forrás: WWF

Előző cikk

Lengyelország FSC tanúsított erdőterülete csökken

Következő cikk

design LAB program negyedszer



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések