FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Itt a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma

A berlini magyar nagykövetség rendezvényén mutatkozott be csütörtökön a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma.

“Cél, hogy együttműködéseket alakítsunk ki a magyar és német ökoszisztémában működő kutatóintézetek, egyetemek és gazdasági társaságok között” – nyilatkozta Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az esemény helyszínéről telefonon az MTI-nek.

A rendezvényen Györkös Péter nagykövet tartott bevezetőt, majd Bódis László beszélt arról, mekkora potenciált jelent a magyar gazdaság számára a mesterséges intelligencia ökoszisztéma ügye, illetve ez miként illeszkedik az innovációs stratégiákba. Német részről kutatóintézeti vezetők, egyetemek szakmai és gazdasági szervezetek képviselői vesznek részt az eseményen.

A találkozón bemutatkozott a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, valamint a több mint négyszáz szervezetet tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció. Utóbbi azért jött létre, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön. A témában Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója tartott online előadást.

“Jelenleg is vannak együttműködések, példa erre a SZTAKI, az ELKH egyik legeredményesebben működő kutatóintézete, amely aktív kutatási kapcsolatokkal rendelkezik a németországi Fraunhofer intézetekkel. Az lenne a cél, hogy ebben az ökoszisztémában a Magyarországon működő szervezetek még erősebbre fűzzék a szálakat a német partnerekkel, és közös projekteket hozzanak létre” – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Bódis László felidézte, hogy a MI Koalíció 2018-ban  alakult meg, ez volt az első olyan struktúra, amely összehozta a mesterséges intelligencia ökoszisztéma magyarországi szereplőit. A MI Koalíció tevékenysége nyomán jött létre egy kormányhatározattal a Mesterséges Intelligencia Stratégia, ez a 2020-2030 közötti időszakra  határozza meg a teendőket, amelyeket el kell végezni annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia hozzájáruljon a magyar gazdasági eredményekhez és a társadalom jólétéhez.

“Ez egy nagyon masszív technológiai trend, rengeteg befektetés irányul a mesterséges intelligenciába, alapjaiban változtatja meg a legtöbb iparág működését, gondoljunk például a ChatGTP-re. A mesterséges intelligenciának matematikai és hálózatelméleti alapjai vannak, és ebben világszínvonalú magyar kutatók voltak és vannak, korábban Neumann János és Erdős Pál, napjainkban Barabási Albert László. Erősek vagyunk a vállalati oldalon is, itt Berlinben szóltam az AImotive startup cégről, amelyet a Stellantis csoport a hírek szerint 300 millió euróért vásárolt fel” – mondta Bódis László.

Hozzátette: a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumba, annak kutatásaiba az állam 2020 és 2025 között 12 milliárd forintot fektet be; ez a platform fogja össze, készteti együttműködésre a magyarországi kutatóintézeteket és a vállalati szektort.

forrás: MTI, kép: pénzcentrum

Előző cikk

SEFAG Zrt. az egészséges erdőkért…

Következő cikk

Tervezőstúdiót nyitott az IKEA



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések