FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia: az Erdőtörvény és Vhr-jei megújítása

Fotó: Facebook / Tánczos Barna

A felelős erdőgazdálkodást ösztönöznék. A környezetvédelmi minisztérium egyszerű és könnyen alkalmazható erdészeti törvénykönyvet szeretne kidolgozni, amelyik támogatja az erdőtulajdonosokat, és ösztönzi a fenntartható erdőgazdálkodást. Erről Tánczos Barna tárcavezető Brassóban beszélt az új erdészeti törvénykönyv és az alárendelt jogszabályok kidolgozását előkészítő projekt konzultációs folyamatának hétfői nyitórendezvényén.

A tárcavezető kijelentette, az a cél, hogy olyan jogszabályi keretet dolgozzanak ki, amely egyszerű és könnyen alkalmazható, de mindenek­előtt támogatja az erdőtulajdonosokat és ösztönzi a fenntartható erdőgazdálkodást. Az új erdészeti törvénykönyv és az alárendelt jogszabályok kidolgozását előkészítő projekt konzultációs folyamatának nyitórendezvényén, Brassóban elmondta: „A helyreállítási alapban az erdészeti ágazat tudományos alapú reformját vállaltuk. Ez a célja az új erdészeti törvénykönyvnek, amelyet szakemberek közreműködésével és széles körű konzultációval dolgozunk ki idén.”

Az új erdészeti törvénykönyv kidolgozása a helyreállítási alapból (PNRR) megvalósuló reform része, amelynek első lépéseként tavaly új országos erdőstratégiát fogadtak el, és jelenleg az ehhez igazodó jogszabályi keret kidolgozása zajlik. A jogszabálykeret reformjának tudományos előkészítésére a Marin Drăcea Országos Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Intézet, a brassói Transilvania Egyetem és a suceavai Ștefan cel Mare Egyetem által alakított konzorcium nyert közbeszerzést.

A miniszter kiemelte, hogy az erdőtulajdonosok felelősségvállalása kell hogy legyen az új törvénykönyv központi eleme. „Növelnünk kell az erdős területek nagyságát, és olyan erdőink kell hogy legyenek, amelyek ellenállnak az éghajlatváltozással szemben. Ennek érdekében meg­győződésem, hogy a legcélravezetőbb út a felelős erdőgazdálkodás ösztönzése. Szankciók helyett elsősorban támogatnunk kell a tulajdonosokat, hogy fenntartható módon termeljék ki a faanyagot, és megfelelő módon kompenzáljuk a kitermelési korlátozásokat. Ezeket a célokat fogja követni az idén elkészülő új erdészeti törvénykönyv” – hangsúlyozta Tánczos Barna. A tárcavezető ugyanakkor rámutatott: az erdészeti tevékenység ellenőrzése továbbra is prioritás marad, és továbbfejlesztik a SUMAL 2 rendszert, amely biztosítja a fa és az erdészeti tevékenység nyomonkövethetőségét.

A helyreállátási alapban 730 millió euró áll rendelkezésre az erdőkre, amelyből az erdészeti ágazat reformjával párhuzamosan a legnagyobb romániai erdőtelepítési kampány zajlik 57 ezer hektár erdő ültetésével 2026-ig.

Forrás: 3szek.ro

Kapcsolódó:

Erdősítési program Romániában (FATÁJ 2022-11-15) Románia legátfogóbb erdőtelepítési kampánya indult el, és újabb önkormányzatok kapnak támogatást hulladékudvarok építésére – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi…

Románia: Elfogadta a kormány a 2030-ig szóló országos erdőstratégiát (FATÁJ 2022-10-06) Elfogadta szerdai ülésén a kormány a 2030-ig szóló országos erdőstratégiáról szóló határozatot – jelentette be a kabinet ülése…

Előző cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok

Következő cikk

CEPI: az EU ipartalanítási tendenciája



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések