FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

SUMAL rendszer fejlesztése

A kép illusztráció | Fotó: Pexels

Romániában folytatják a munkát az illegális fakivágások megállításért. Megfigyelő és ellenőrzési rendszert építenek ki az erdészeti tevékenység nyomon követésére azért, hogy teljes képet kapjanak az erdők állapotáról – írja közleményében az RMDSZ.

„A kormány jóváhagyta azt a 46 millió eurós beruházást, amelyből a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszert fejlesztjük és egészítjük ki a legkorszerűbb technológiákkal. Ez magába foglalja az ország egész területén elhelyezett kamerahálózatot, amely által még jobban nyomon követhető és valós időben beazonosítható lesz a faanyagszállítmányok útja, illetve egy műholdfelvételek elemzésére alkalmas informatikai rendszert is. Ezáltal nyomon tudjuk követni erdeink állapotát és beazonosítani az esetleges veszélynek kitett területeket, akár az éghajlatváltozás, akár az illegális tevékenység által” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A kamerás rendszert összekapcsolják a SUMAL 2 rendszerrel és az útadót ellenőrző kamerákhoz hasonlóan riasztást generál majd illegális faanyagszállítmány esetén, ezzel hatékonyabb lesz az ellenőrző szervek munkája. A műholdfelvételek alapján időszakosan azonosítani lehet majd az erdei növényzetben a hiányos területeket, és ezeket elemezve és összevetve a jogszerű fakitermelésre vonatkozó adatokkal, valamint a természeti katasztrófák által érintett területekkel, lehetőség lesz az illegális fakitermelés vagy éghajlatváltozás által veszélyeztetett területek beazonosítására.

A műholdfelvételek fejlett térinformatikai elemzési platformjának, a riasztások helyszíni ellenőrzésére szolgáló mobilalkalmazásnak és egy webGIS portál kifejlesztésének célja az, hogy lehetővé tegye az erdőállományban bekövetkező változások automatikus észlelését, eltérés esetén riasztások generálását, automatikus adatcserét más rendszerekkel és intézményekkel, automatikus térképek készítését az erdőállományban bekövetkezett változásokról. Mindez havonta frissített műholdképek alapján lesz lehetséges.

Az integrált erdőfelügyeleti informatikai rendszer kiépítése a helyreállítási alap digitalizációs fejezetének részeként valósul meg 2024 végéig.


Környezetvédelmi minisztérium: csak nagyon kis valószínűséggel történhet illegális fakitermelés az országban

„Az elmúlt két évben a leghatékonyabb intézkedéseket hoztuk az illegális fakitermelés elleni küzdelem és a korábbi illegális fakitermelés által érintett ökoszisztémák helyreállításának területén” – közölte csütörtökön a környezetvédelmi minisztérium.

A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

A tárca a Facebook-oldalán a Der Spiegel című német lap aznap megjelent írására reagált, amely szerint Románia erdőit nagymértékű illegális fakitermelés fenyegeti.

A minisztérium állásfoglalása szerint a cikk a román hatóságok által korábban feltárt erdőirtásos esetekre alapozza az állításait, amelyek nyomán büntetőeljárások is indultak. „Jelenleg csak nagyon kis valószínűséggel fordulhatnak elő hasonló esetek. Az elmúlt két évben a leghatékonyabb intézkedéseket hoztuk az illegális fakitermelés elleni küzdelem és a korábbi illegális fakitermelés által érintett ökoszisztémák helyreállításának területén” – olvasható a bejegyzésben.

A minisztérium szerint ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően sem az ellenőrző szervek, sem más szervezetek nem számoltak be nagy erdőterületek illegális kivágásáról. A tárca emlékeztetett arra, hogy a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszer révén Románia rendelkezik a legösszetettebb adatbázissal, amely lehetővé teszi az elkövetők vagy szabálysértők azonnali azonosítását és megbüntetését. Emellett Románia a legnagyobb erdei élőhely-helyreállítási programot működteti, amely műholdképeket használ az illegális fakitermelés, a nem megfelelő erdészeti munkák és a természeti katasztrófák által érintett erdők azonosítására.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy a beindításától eltelt két évben több mint 2 millió lekérdezés érkezett az Erdőfelügyelő weboldalra a romániai utakon szállított farakományok jogszerűségét ellenőrző állampolgárok részéről. „Bármilyen illegális szállítmány valós időben felderíthető; mi rendelkezünk Európa legnagyobb szigorúan védett érintetlen erdőterületével, és folyamatosan új, védelem alatt álló területeket azonosítunk és hozunk létre”  – sorolta a tárca.

A bejegyzés kitér arra is, hogy Romániának az erdők megóvására tett erőfeszítéseit a szakértők és az Európai Bizottság vezetése is elismeri.

forrás: Maszol.ro 03-31; Maszol.ro 03-03

Előző cikk

Hűsítő Ligetek Program - Kétsoprony

Következő cikk

Városfásítás ZalaegerszegenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések