FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdősítési program Romániában

Románia legátfogóbb erdőtelepítési kampánya indult el, és újabb önkormányzatok kapnak támogatást hulladékudvarok építésére – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Nicolae Ciuca kormányfő részvételével megtartott pénteki kampányindító eseményen.

A végrehajtó hatalom vezetője pénteken a Victoria-palotában Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel együtt részt vett az önkéntes gyűjtőközpontok létrehozására vonatkozó új finanszírozási szerződéssorozat aláírásán és a 2022-2026-os Nemzeti Erdősítési Program elindításán.

Agerpress fotó

A környezetvédelmi tárca 730 millió eurót különített el az erdőkre a helyreállítási alapból.

‘A klímaváltozás elleni küzdelemben egyik legnagyobb fegyverünk az erdő, éppen ezért kiemelten kezeltem ezt a területet, és mandátumom alatt egyetlen négyzetméterrel sem csökkent az erdős területek nagysága, most pedig a helyreállítási alapból 57 ezer hektár új erdő létrehozására indítunk támogatási programot’ – idézte Tánczost az RMDSZ közleménye.

Az erdőtelepítési kampányban legalább 0,5 hektár nagyságú erdők és 0,1 hektár nagyságú szélfogó, mezővédő erdősávok telepítésére lehet pályázni.

‘Minden erdősítésre alkalmas terület tulajdonosa igényelheti a támogatást. Magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, közbirtokosságok, civil szervezetek egyaránt pályázhatnak erdőtelepítésre. Ez az első ilyen jellegű kezdeményezés Romániában, és bízom benne, hogy sokan élni fognak a lehetőséggel, hiszen nemcsak a telepítés költségeit térítjük meg, hanem további húsz évig támogatjuk az új erdők tulajdonosait. Évi 456 euró juttatásban részesülnek majd’ – emelte ki a környezetvédelmi tárca vezetője.

Erdősítésre alkalmas terület lehet mezőgazdasági terület, szántóföld, legelő vagy ültetvény is, amelyet egy erre a célra készített erdőtelepítési-kivitelezési terv alapján kell betelepíteni. Az erdőtelepítési kampányt egy internetes applikáció segíti.

A pályázatokat az impaduriripnrr.mmap.ro oldalon kell benyújtani. Azoknak a földtulajdonosoknak, akik új erdőt szeretnének telepíteni, egy felhasználói fiókot kell létrehozniuk, majd a térképen be kell jelölni az erdősítésre szánt területet. A telepítési terveket az erdőőrségek hagyják jóvá, ezek elbírálása után kezdődhet el az ültetés – derül ki az RMDSZ közleményéből.

Az erdősítésre nyújtott támogatás a terület adottságai és a telepített faj függvényében változik. Például alföldön tölgyültetvényre hektáronként 19.647 euró támogatást, hegyvidéken lucfenyő-, jegenyefenyő- és bükkültetvényekre 9658 euró támogatást nyújtanak. Erdősávok esetében például alföldi akácültetvényre hektáronként 10.522 euró, dombvidéki tölgyültetvényre 16.542 euró jár.

A kormánypalotában tartott eseményen ugyanakkor újabb 18 önkormányzattal írtak alá hulladékudvarok létrehozásáról szóló szerződéseket. Többek között Nagyiratoson, Szovátán, Dicsőszentmártonban és Kisbácsban is épülhet szelektív hulladékgyűjtő központ.

‘Az önkormányzatok egyik legfőbb kihívása lesz a következő időszakban a hulladékkezelés. Ahhoz, hogy növelni tudjuk a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás mértékét, nagyon fontos, hogy a lakosság számára megfelelő infrastruktúrát biztosítsunk. Ehhez járulnak hozzá a hulladékudvarok, ahova önkéntesen viheti be a lakosság a hulladékot, amit később újrahasznosíthatnak’ – hangsúlyozta a tárcavezető.

Tánczos Barna kiemelte, több mint 600 hulladékgyűjtő udvar létrehozására pályáztak az önkormányzatok, a következő hetekben újabb szerződéseket írnak alá.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Agerpres 11-25

1 megjegyzés

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Románia: razziák erdészeti intézményekben

Következő cikk

ProWood Klaszter - innovatív faépület fejlesztésStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések