FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faiparosok az új erdőtörvény ellen

Fotó: Agerpres/archív

Túlzott büntetőjogi szankciókat tartalmaz az új erdészeti törvénykönyv tervezete, olyan rendelkezéseket, amelyek nem szerepeltek a brassói és a suceavai egyetemek, valamint a Marin Dracea Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézet szakembereiből álló csapat által benyújtott tervezetben – állítják a Prolemn Faipari Szövetség képviselői.

„Az illegális fakitermelés elleni küzdelem hatékonyságát, az ellenőrzés megszervezését, a szabálysértések rendszerét és a bevezetett új bűncselekményeket alaposan át kell beszélni, mielőtt a büntetőjogi szankciók új rendszerét támogatnák” – áll a sajtóközleményükben.

„Bűncselekménynek minősítenék a faanyag okmány nélküli szállítását már 0,1 köbmétertől – ennyi körülbelül belefér egy stabil talicskába. Nem lopásról van szó, csak szállításról. Szabálysértéssé válik bármilyen építőiparban szükséges faanyag szállítása, vagy ha a tulajdonos közúton elviszi utánfutóján a kivágott fűzfaágakat a kertjéből, vagy ha a városi zöldövezetekből elszállítják az aprófát. Ez mind lehet 0,1 köbméternél nagyobb mennyiség. Kinek használ a büntetőügyek lavinája minden relevancia nélkül, az illegális fakitermelés elleni küzdelem hatékonysága nélkül? ” – mondják a Prolemn képviselői.
Az idézett forrás szerint az erdővédelem kérdését csak fenntartható erdőgazdálkodási intézkedésekkel lehet kezelni, nem pedig elnyomó válaszlépésekkel.

A Prolemn részt vesz az új erdészeti törvénykönyv kidolgozásának folyamatában, javaslatcsomagot nyújtott be a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium által kezdeményezett nyilvános vita szakaszában. Képviselői úgy vélik, hogy szervezett és átlátható fapiacra van szükség, amely biztosítja a faellátás folyamatosságát, a nemzetközi piacoknak megfelelő referenciaárakkal. A szervezet képviselői emellett stabilitást sürgetnek a fakitermelési ágazatban, többéves keretszerződésekkel a fakitermelésre, valamint a faanyag fűrészáru formájában történő felhasználására való áttérés vízióját.

Ugyanakkor a Prolemn képviselői megoldásokat követelnek az erdészeti ágazat finanszírozására és konkrét programok elindítását, valamint a fa legális származásának nyomon követhetőségi rendszerét, anélkül hogy beavatkoznának a kereskedelmi tranzakciókba, és anélkül, hogy az értéklánc gazdasági szereplőit túlzott adminisztratív költségekkel terhelnék. Szükségesnek tartanak továbbá egy olyan hatékony ellenőrzési rendszert is, amely a kockázati területekre és tevékenységekre irányuló célzott ellenőrzésen alapul.

forrás: Maszol.ro

Előző cikk

Erdőmánia – 8. rész

Következő cikk

Szarvasbőgés-hallgató túrák



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések