FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

SUMAL 3.0 – erős kritikát kapott

Alig száradt meg a tinta a SUMAL alkalmazás javítását és fejlesztését bejelentő rendeleten, máris éles kritikák fogalmazódtak meg. Az USR képviselői szerint az új változat csak egy álca, amelynek egyetlen célja a Környezetvédelmi Minisztérium és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) forrásainak növelése.

“Addig nem léphetünk át a SUMAL 3-ra, amíg nem kapunk értékelést a SUMAL 2.0 hatékonyságáról. A SUMAL 2.0 nem állított elő nyilvános adatokat, nem volt riasztási üzemmódja, nem adott kockázati térképeket, nem járult hozzá a famérleg kialakításához, amely tisztázná, hogy a belső piacon milyen a fakereslet. Nem tudjuk, hogy a SUMAL 2.0 mennyire volt hasznos az ellenőrzés hatékonyságának növelésében, és hogy hány technikai elemző megbeszélés volt az erdőőrök és a SUMAL 2.0 bevezető és fejlesztő csoport között. Más szóval, a SUMAL új verziójának kifejlesztése ürügyén határozatlan idejű fizetésemelést adunk azoknak, akiknek az a dolguk, hogy létrehozzák a szoftvert, majd gondoskodjanak a karbantartásról” – mondta Aurel Oprinoiu, az USR szenátora egy sajtóközleményben.

“Véleményem szerint túl kevés adat áll rendelkezésre a SUMAL 2.0-ról. Nem tudjuk, hogy javult-e a fatömeg nyomon követhetősége vagy sem. Nem tudjuk, hogy mely területek vannak veszélyben. Nézzük meg, mik voltak a jó és kevésbé jó dolgok, és aztán jöjjön egy világosabb, konkrétabb 3.0. Mert deklaratív módon sok mindent lehet mondani, de a rendelet nem részletezi a technikai kérdéseket, nem magyarázza meg, hogy hogyan és milyen módon lesz. Vagy így, hogy mindenféle trükköket találjunk a fizetések növelésére a KSH-nál és a minisztériumban… Vagyis, átmozgatjuk a költségvetési apparátust, új adókat rakunk a társadalom vállára, és a SUMAL 3.0-val növeljük a fizetéseket” – mondta Aurel Oprinoiu, az USR szenátora a forestmania.ro-nak.

Az USR támogatja az alkalmazás új verziójának szükségességét, “de felelősségteljesen”. A Mentsétek meg Romániát Szövetség szerint a SUMAL 3.0-nak olyan eszközöket kell tartalmaznia, amelyek lehetővé teszik:

-> az illegális fakitermelés által veszélyeztetett területek azonosítását;

-> a gazdasági szereplőket vagy az ágazat azon szegmenseinek azonosítását, amelyeknél nagy a kockázata annak, hogy legális eredetű fát tárolnak/szállítanak;

-> a nyomon követhetőség javítását és az illegális fakitermelés által nagymértékben veszélyeztetett országról alkotott kép eltávolítását, különösen az európai erdőirtásmentes program keretében hozott rendelkezések végrehajtásával összefüggésben.

Emlékeztetjük Önöket, hogy a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium nyilvános konzultációt indított a fakövetési rendszer 3.0 verziójának kidolgozásáról szóló sürgősségi rendelettervezetről. A tervezet elérhető az MMAP honlapján – ITT – és bárki benyújthatja észrevételeit.

forrás: ForestMania.ro

Előző cikk

SOE+TAEG közösen a FeHoVán

Következő cikk

IKEA MI Segéd



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések