FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stagnáló falopások

Az idei fűtési szezonban a szokásostól is mélyebben a zsebükbe kellett nyúlni a családoknak az energiaárak jelentős emelkedése miatt. Felmerül a kérdés, hogy ennek kapcsán megnövekedtek-e a falopások szűkebb hazánkban?

Már nem lehet elmenni szó nélkül a Cered melletti Vincvárnak nevezett területen tapasztalt falopások mértéke mellett. A közelmúltban több köbméter fát vágtak ki egy hétvége leforgása alatt a tolvajok – számolt be közösségi oldalán a település önkormányzata. Hozzátették: Munka közben lepték meg az elkövetőket, akik a láncfűrészt hátrahagyva menekültek, azonban autójukat a térfigyelő kamera rögzítette. Ez alapján feljelentést tettek a rendőrségen. 

Ennek nyomán arról kérdeztük a megyénkben gazdálkodó erdészeteket: hogyan alakult a fűtési szezonban a falopások száma szűkebb hazánkban?

– Az Ipoly Erdő Zrt. működési területén a mögöttünk lévő fűtési időszakban nem emelkedett meg a falopások száma, nagyságrendje. Ez egyrészt a maximált árú tűzifaprogramnak és a szociális tűzifaprogramnak is köszönhető. Munkatársaink pedig a rendőrséggel és az önkormányzatokkal együttműködve, szervezetten végzik a vagyonvédelmi feladataikat – tájékoztatott a társaság. 

Amint arról beszámoltak: Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság. Az erdőtervekre alapozott, hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességüket. A fakitermelés a tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ. Az elmúlt télen elvégzett erdőgazdálkodási munkák nem okoztak káros hatásokat. Erdeink közcélú szolgáltatásai zavartalanul működnek.

– Az Egererdő Zrt. Bátonyterenyei Erdészetének területén a korábbi évekhez képest nem növekedett a falopás mértéke. Az előző két évben itt nem történt falopás – ismertette Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető. – Az állami erdőgazdaság 7 erdészete 75 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. A cég teljes területén 2022-ben közel 300 köbméter fát vittek el a tolvajok.

Vigh Ilona arról is beszámolt: A lopások megelőzése érdekében útzáró sorompókat helyeztünk el a vagyonvédelmi térfigyelő kamerák használata mellett az erdőkben, valamint betartjuk a Faanyag Kereskedelmi Lánc (EUTR) és Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) szabályait. Vagyonvédelmi akciókat szervezünk, erdőőrző szolgálatot működtetünk, valamint a helyi rendőrökkel, polgárőrökkel együttműködve járőrözünk. Kommunikációnkban fontos a vásárlók szemléletformálása a tudatos és felelős vásárlásról – legfontosabb, hogy okmányokkal nem igazolt eredetű és mennyiségű faanyagot ne vegyenek.

Nógrádban az elmúlt évek hasonló időszakához képest nem emelkedett a falopásokról érkezett bejelentések száma – közölte megkeresésünkre a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó pontja alapján, az aki ötvenezer forintnál kisebb értékben követ el lopást, az tulajdon elleni szabálysértést valósít meg, amely 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Tulajdon elleni szabálysértés elkövetőjét a rendőrség a gyorsított bírósági eljáráson való részvétel biztosítása érdekében a bírósági tárgyalásig, de legfeljebb 72 órára őrizetbe veheti.

Súlyosabb következménnyel járhat, ha a lopással okozott kár meghaladja az 50 ezer forintot, vagy az erdőben jogellenes fakivágással, szabálysértési értékre követik el a lopást. Ilyen esetben bűncselekmény miatt kell felelni az elkövetőnek. 

forrás: NOOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti bűncselekmények Romániában

Következő cikk

Az erdő nem szeméttelep!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések