FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Óriásrönkökből épült Pantheon

Évekig hagyták lepusztulni, amikor pedig felújították, egy vezeték porig égette. Ha tényleg a faipar szentélyének szánták a portlandi óriás rönkházat, akkor remek munkát végeztek a tervezők és a kivitelezők. Nemcsak mérete vetekedett a görög Pantheonnal, de tényleg olyan lehetett benne sétálni, mint egy ókori templomban. Csak itt a márványoszlopokat ház méretű rönkök helyettesítették.

Neve már nem volt ennyire lélegzetelállító, egyszerűen csak Forestry Buildingnek, magyarul erdészeti épületnek hívták. Pedig a régi fotókat látva ennél tényleg több volt. Úgy érezhette magát benne az ember, mintha ő maga lenne Gulliver az óriások birodalmában.

Itt nézegethet még képeket, mekkora is volt valójában a világ legnagyobb rönkháza.

Az 1905-ben emelt épület 62 méter hosszú, 31 méter széles és 22 méter magas volt, minden eleme fából készült, és meghagyva rajtuk a kérget. Mintha maga az erdő vén fái nőttek volna össze katedrálissá, Charles Baudelaire verssora elevenedett meg: “Templom a természet: élő oszlopai időnkint szavakat mormolnak összesúgva“.

Belülről tényleg egy templomot idézett a gigantikus építmény / Fotó: Gettyimages

Az óriás rönkök nagy részét az oregoni Columbia megyében lévő öreg fákról választotta ki és vásárolta meg Simon Benson amerikai vállalkozó. Ion Lewis (1853-1933) építész tervezte a gigantikus rönkházat. Benne az erdészeti iparágat és a helyi növény- és állatvilágot, valamint indián fotókat és műtárgyakat bemutató kiállítás kapott helyet.

Portland önkormányzata később megvásárolta, de nem bizonyult jó gazdának. Hosszú évekig gondozatlanul és leromlott állapotban állt. 1914-ben majdnem kiégett, de a tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését.

Az 1920-as években tárgyalások kezdődtek az épület lebontásáról és az értékes rönkök megmentéséről, végül semmi nem történt, mert a városnak nem volt pénze, az állam pedig egy centet sem volt hajlandó költeni. Pedig ekkor a rönkóriás már veszélyes állapotba került, le is zárták a látogatók elől. Az 1940-es évek végén ismét kigyulladt, ezúttal a gondnok kályhájából származó szikrák miatt.

Az 1950-es években a Kereskedelmi Kamara elég pénzt gyűjtött össze az elöregedett szerkezet javításához. Egykori pompájában állították helyre. De már nem sokáig csodálhatták a látogatók: 1964. augusztus 17-én kigyulladt, és a tűzoltók ezúttal későn érkeztek. A lángok 10 emelet magasra csaptak, mérföldekre megvilágítva az eget, narancssárga fényben úszott a környék.

Mint a vizsgálat később kiderítette, egy 1905-ös, a renováláskor ki nem cserélt elektromos vezeték okozta a rönkóriás pusztulását.

forrás: blikk

Előző cikk

Európában a múlté a zöld erdő?

Következő cikk

A Leitz optimalizálja a CNC megmunkálást



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések