FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ligna 2023 az építőipar fára való áttérését hangsúlyozza

A világ legnagyobb faépítési feldolgozógép-kínálatát felvonultató szakkiállításaként a Ligna 2023 minden szempontból megvizsgálja az “Előregyártott építési folyamatok” fókusztémát. Hiszen a faházépítés az elmúlt években hatalmas piaci részesedést szerzett a hagyományos építési módszerekkel szemben.

Az “Előregyártási folyamatok a faépítésben” fókusztémához a LIGNA ideális platform, mivel a világ legnagyobb faépítési feldolgozógép-kínálatával rendelkező szakvásár. Az a tény, hogy a faházak egyre népszerűbbek, mint a hagyományos épületek fenntartható alternatívája, paradigmaváltást idéz elő az építőiparban. A LIGNA-n ezért minden az előregyártási folyamatok optimalizálása körül forog.

Photo: Welement Compact Line

A faanyag természetes és megújuló nyersanyagként a faházak gyártása és építése során a többi építőanyaghoz képest alacsonyabb CO2-kibocsátást biztosít. Emellett a faházak egyre költséghatékonyabbak – ez a tendencia az előregyártási folyamatok optimalizálásával tovább fokozható. Ennek oka, hogy a fal- és mennyezeti elemek – beleértve az ajtókat és ablakokat, a teljes tetőgerendákat, a lépcsőket és még sok más, ellenőrzött körülmények között előre összeszerelhető elemeket – előregyártása segít a magasabb minőség elérésében, valamint a faépítés gyorsabb építési idejében. Az utóbbi években például egyre népszerűbbé vált a CLT (Cross Laminated Timber). A CLT iránti kereslet a jövőben várhatóan tovább fog nőni, ami a következő években több mint 30 százalékos növekedést eredményezhet a CLT-vonalak esetében.

A fenntartható lakás- és épületgyártás újragondolást igényel

arko Zimbakov, aki a WEINMANN Holzbausystemtechnik GmbH ügyvezető alelnökeként a Construction Elements Solutions üzletágért felelős, ismerteti, hogy vállalatuk milyen megoldásokat kínál a LIGNA 2023 kiállításon, hogy világszerte segítse a felhasználókat a fenntartható lakás- és épületgyártás elindításában: “Csak az ipari előregyártás és a fenntartható anyagok, például a fa intelligens kombinációja teszi lehetővé, hogy a kereslet növekedésével egyidejűleg az éghajlati célokat és a fenntarthatóságot is teljesíteni lehessen. Emellett a szabványosított folyamatok megalapozzák a minőségbiztosítást, az ellenőrzési és jóváhagyási idő csökkentését, valamint az építési idők lerövidítését. A Weinmann a teljes folyamatláncot lefedi, és a SCHULER Consulting tanácsadói szolgáltatásain keresztül lehetővé teszi az ügyfelek és a befektetők számára, hogy azokban a régiókban is belépjenek a fenntartható lakás- és épületgyártásba, ahol a faházépítés még mindig alárendelt szerepet játszik.”

Az előregyártott termékek széles választéka a LIGNA 2023-on

A LIGNA 2023 kiállításon a látogatók megtapasztalhatják az előregyártás teljes folyamatát, a tervezéstől a megmunkáláson és a feldolgozáson át a logisztikáig az üzemben, valamint az építkezésen és az építkezés helyszínén. Hannoverben például a svéd Randek – a technológiai fejlesztések és az évtizedes tapasztalat kombinációjával a faépítésben történő előregyártás egyik főszereplője – az építkezéseken használható egyszerű gépektől a nagy gyártóüzemek robotikus elemekkel ellátott komplex rendszereiig mindent bemutat. A német Reichenbacher Hamuel GmbH szintén bemutatja a LIGNA 2023 kiállításon, hogy miért játszik fontos szerepet a faépítésben. A komplett fal- és mennyezeti elemek CNC-megmunkálására specializálódott cég széles termékválasztékával és szakértelmével segít az építőipari vállalatoknak időt és ezáltal költségeket megtakarítani, miközben javítja munkájuk minőségét.

A LIGNA 2023 az előregyártási folyamatokat helyezi előtérbe egyedi formátumokkal

A LIGNA 2023-on az “Előregyártási folyamatok a faépítésben” fókusztémával foglalkozó speciális formátumok azzal foglalkoznak, hogy az előregyártás egyes folyamatlépései hogyan hangolhatók össze a faépítés aktuális trendjeivel – például az elemesítés és szabványosítás, a többszintes faépítés, a hibrid épületek, a moduláris épületek és a sorozatépítés. Például a német és angol nyelvű hibrid túravezetések a speciális érdeklődési körök számára biztosítják a megfelelő kapcsolatokat a világ vezető hannoveri szakkiállításán.

A LIGNA.Stage-en tartott szakértői előadások pedig aktuális világítótorony-projektekkel, a kiállítók legjobb gyakorlatainak példáival, informatikai témákkal és a legújabb kutatási eredményekkel a világ minden tájáról felcsípik a megvalósítható megoldásokra igényt tartó látogatókat.

A Holzbau Deutschland által szervezett és a német szövetségi építésügyi miniszter védnöksége alatt álló Német Faipari Építőipari Díj átadása szintén az “Előregyártási folyamatok a faépítésben” fókusztémának adózik.

A jól bevált “Zimmerertag” 2023. május 16-án szintén ezt a témát veszi fel.

szerk/ford: Tóth János, forrás: LIGNA2023

Előző cikk

Finlandia Építészeti díj 2022

Következő cikk

Finnország és az EU fapellet-piaca



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések