FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

HDH: hatalmas fahiány várható

Németországban a Steffi Lemke szövetségi környezetvédelmi miniszter által a szövetségi kabinet döntése nyomán előterjesztett Természeti Klímavédelmi Akcióprogram (ANK) kapcsán Denny Ohnesorge, a Német Faipari Szövetség (HDH) ügyvezető igazgatója kifejtette: “A Német Faipari Szövetség sürgősen figyelmeztet a szövetségi kabinet döntése szerint előterjesztett ANK alapján a fahasználat tervezett korlátozásból eredő gazdasági veszélyekre.”

Az ilyen erdőhasználati tilalmak ellentmondanak a szövetségi kormány fontos céljainak, mint például a lakosság fával és fatermékekkel való tervezett regionális ellátása, valamint a tervezett faépítési kezdeményezés.

Sürgősen figyelmeztetünk a nagy erdőterületek általános pihentetésére irányuló pénzügyi ösztönzőkkel szemben, ahogyan azt az ANK-ban felvázolták.

Ahhoz, hogy Németország erdőit alkalmassá tegyük az éghajlatváltozásra, pénzügyi támogatásra is szükség van. Ennek azonban olyan támogatásokra kell összpontosítania, amelyek középpontjában az aktív erdőátalakítás áll, és amelyek az erdők növekedésére irányulnak.”

Az ANK-ben jelenleg előirányzottak szerint a szövetségi bükkösökben le kell állítani a fakitermelést, a többi erdőben pedig az erdőtulajdonosoknak nyújtott, adóból finanszírozott kifizetésekkel kell finanszírozni az erdőhasználat elmaradását. A fakitermelés ilyen szigorú leállítása érthetetlen és indokolatlan, még az erdő biológiai sokféleségének igen kedvező alakulása mellett is – érvel a HDH.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH 03-29

Előző cikk

Veszélyes kiskapuk az online értékesítésben

Következő cikk

A fakitermelés az erdő és az éghajlat javát szolgálja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések