FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ICCU Aréna – fából épült drágakő

A sport- és rendezvénycsarnokok építésében a faépítészet szempontjából iránymutató világítótorony ez a PPP-beruházási projekt, amely hazánkban még nem kapott akkora figyelmet, mint amekkorát talán megérdemelne, a moszkvai ICCU Aréna új építése (az USA Idaho államában).

Idahót a gazdag lelőhelyei miatt drágakőállamnak is nevezik. Moszkva 1889 óta ad otthont az állami Idahói Egyetemnek (University of Idaho, UI), amely a régió egyik alappillére.

Az USA általában vidéki és ritkán lakott északnyugati részén, Washington állam határán, annak ismertebb fővárosával, Pullmannal (mindkettő Seattle-től mintegy 500 km-re keletre) az ICCU új arénája újabb fontos szerepet tölt be a régió számára.

Az ICCU az “Idaho Central Credit Union” rövidítése, amely az 51 millió USD értékű projekt finanszírozásának PPP-építőköve. Az egyetemi kosárlabda- és rendezvénycsarnok az egyetemi kosárlabdacsapatok (“Vandals”) 4200 férőhelyes, és körülbelül egy éve üzemel.

A beruházók szándéka az volt, hogy a sportcsarnoképítésben szokásos építési módszerektől eltérő, különleges épületet hozzanak létre – a régió erőforrásaiból megvalósítva. A megrendelő az UI, az építészeti tervet az Opsis Architecture készítette.

A tetőszerkezetet a StructureCraft tervezte, előregyártotta és felállította, míg a Hoffman Építőipari Vállalat volt a fővállalkozó, amely az alapépületért, beleértve a betonmunkákat és a lelátókat is, felelt.

(Fotók: Opsis/Lara Swimmer; Hoffman CC; UI Creative Services)

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForumHolzbau; ArchDaily

Előző cikk

Veszélyben a boreális erdők

Következő cikk

Tavaszi nagytakarítás 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések