FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Alapjogi összefoglaló a nemzeti parkok feladatairól

A nemzet közös örökségébe tartozó értékek nemzeti park igazgatóságok által történő megőrzéséről készített alapjogi összefoglalót a szószóló.

A nemzeti park igazgatóságok a hatósági eljárásokban betöltött tényállás tisztázásához szükséges feladataik végzése, a természetvédelmi kezelői tevékenységük ellátása, valamint a vagyonkezelési szerepük révén a biológiai sokféleség, a hazai védett növény- és állatfajok, védett természeti vagy Natura 2000 területek, élőhelyek, fajok és tájak, azaz a természeti és kulturális értékek megőrzéséhez járulnak hozzá.

Az Alaptörvény P) cikkében meghatározott jogtárgyak állami védelméhez, fenntartásához, valamint a jövő nemzedékek számára történő megőrzéséhez kapcsolódó feladatok teljesítése érdekében különösen fontos, hogy a nemzeti park igazgatóságok minél hatékonyabban láthassák el feladataikat.

A jövő nemzedékek érdekeinek érvényesülése érdekében a most kiadott dokumentumban a szószóló a nemzeti park igazgatóságok értékmegőrzési tevékenységével kapcsolatosan összefoglalta az alaptörvényi követelményeket, valamint a legfontosabb alkotmánybírósági döntésekben foglalt tanulságokat és üzeneteket.

összegezve:
Az államnak a vázolt alkotmányos kötelezettség teljesítése körében gondoskodnia kell a természetvédelmi intézményrendszer finanszírozásáról, szervezeti állapota, személyi állománya megfelelő szintjének biztosításáról.
A természetvédelmi szempontok elsődlegességét biztosító nyilvánvaló garanciát jelent, ha a védett természeti területek a speciális szakértelemmel rendelkező nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében állnak, a vagyonkezelt terület nagyságával arányos személyi állomány és fenntartható, környezetbarát infrastruktúra, dologi feltételek biztosításával egyidejűleg.

forrás: Jövő Nemzedékek Szószólója

Előző cikk

KSH: fogyasztói árak +24,0%-on

Következő cikk

Madarak és Fák Napja - május 10.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…