FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Minierdő telepítése Pesterzsébeten

A pesterzsébeti Újtelepi parkerdőben tartott faültetés során ismertették a budapesti atlétikai világbajnokság szervezői azokat a fenntarthatósági szempontokat, amelyek szorosan követik a nemzetközi szövetség (WA) 2020-ban elindított fenntarthatósági stratégiáját.

A minierdő, 40 fa telepítésével a szervezők egyúttal emléket állítottak annak, hogy negyven éve, 1983-ban került sor az első szabadtéri világbajnokságra. Az eseményen részt vettek a Gyulai István Általános Iskola sportosztályos diákjai is, akik a faültetés után Baji Balázs vb-nagykövet kíséretében kipróbálták a megújult erdei futókört – tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

A világbajnokság nemcsak a kilencnapos versenyről szól, hanem arról is, hogy az esemény milyen pozitív örökséget hagy maga után. Ennek érdekében valósítjuk meg az átfogó fenntarthatósági programunkat, amely kiemelten foglalkozik az ország lakosságának megmozgatásával, a városi zöldterületek fejlesztésével, a közösségi közlekedéssel, a hulladékgazdálkodással, valamint a környezettudatossággal kapcsolatos szemléletformálással” – jelentette ki Németh Balázs, a szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az eseményen részt vett a WA vezérigazgatója, Jon Ridgeon is, aki elismerően nyilatkozott a vb magyar szervezői által indított kezdeményezésről.

A Nemzeti Atlétikai Központ barnamezős beruházásként egy korábban ipari tevékenységtől sújtott, szennyezett terület teljes rehabilitációját vonta maga után. A vadonatúj sportlétesítmény és környéke a világ harmadik legnagyobb sporteseményének ad otthont, majd 2024-től mindenki által használható, szabadidős parkként fog funkcionálni.

A parkba tavaly ősszel több mint 500 fát és 2000 tő cserjét telepítettek, ennek folytatása a stadiontól mintegy 30 percre lévő pesterzsébeti helyszínen történt újabb 40 fa elültetése. A zöldítési program itt nem áll meg, hiszen a jövőben további több ezer fát ültetnek még Budapesten, együttműködésben a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel.

Kiemelt szerephez jut a zöld közlekedés is: a Nemzeti Atlétikai Központba a nézők közösségi közlekedéssel érkeznek majd és a MÁV-Volán csoporttal kötött megállapodás alapján Budapestre is kedvezményes, 2023 forintos áron juthatnak el a szurkolók az ország minden pontjáról.

A budapesti atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén. Több százezer nézőt várnak a szervezők a helyszínen és várhatóan több mint egymilliárdan követik majd az eseményeket a televízión keresztül.

forrás: híradó

Előző cikk

Családi nap faültetéssel

Következő cikk

FATÁJoló - már 16 éve (FA)tájékoztat a FATÁJ-OnlineStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések