FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 5 – faalapú textilszálak

A faalapú textilszálak előállítása és felhasználása a szén-dioxid-tárolás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése szempontjából ígéretes területnek bizonyult. A (fa)termékek feldolgozásával, gyártásával, felhasználásával és ártalmatlanításával azonban más környezeti hatások is járhatnak, többek között az eutrofizáció, a savasodás, az emberi toxicitás és a légszennyező anyagok, például az ózon képződése.

Jelenleg e hatások megértése korlátozott, mivel nem állnak rendelkezésre olyan szisztematikus tanulmányok, amelyek az életciklus minden szakaszában fellépő, nem éghajlati jellegű környezeti hatásokat vizsgálták volna.

A faalapú textilszálak életciklusának szakaszai.

Környezeti hatások – mit tudunk?

A faalapú textilszálak környezeti teljesítménye az értékelések során használt referenciaértékektől és az értéklánc összetettségétől függ. Mint minden termék vagy anyag esetében, a faalapú textilszálaknak is van némi hatásuk a környezetre. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a szálak környezetvédelmi szempontból nem tekinthetők a szintetikus szálak vagy a pamut megfelelő alternatíváinak.

A faalapú textilszálak szélesebb körű alkalmazását korlátozzák:

• A környezeti hatások csökkentése érdekében alternatív oldószerek (a fapép oldásához használt oldószerek) jóváhagyása folyamatban van.
• A környezetbarátabb oldószerek (pl. ionos folyadékok) költség-versenyképességének hiánya, részben a korlátozott termelés és fogyasztás miatt.
A nagy gyártó vállalatok számára nehézséget jelent a környezeti hatások szisztematikus csökkentését célzó változtatások elfogadása az értékláncok nagyságrendje és összetettsége miatt.
Nehézséget okoz a divatiparban az új faalapú szálak használatának elfogadása, mivel azok tulajdonságai eltérnek a hagyományos szálaktól, különösen, ha a gyártók nem dolgoznak szorosan együtt a tervezőkkel és a ruházati márkákkal.
Az üzleti modell megváltoztatásának szükségessége, mivel a “fast fashion” által vezérelt jelenlegi fogyasztói magatartás a ruházati cikkek eldobhatóságának gondolatát ösztönzi, ami növekvő mennyiségű hulladékot eredményez.
• A korlátozott lehetőségek korlátozott fogyasztói elfogadása és a fenntarthatóbb alternatívák megnövekedett ára, a környezetvédelmi kérdések tudatosítása ellenére.

Tekintettel a faalapú textilszálak értékláncának globális eloszlására, a jövőben több, a teljes értékláncot átfogó elemzésre van szükség.

Kulcsfontosságú üzenetek:

(1) Befektések szükségesek a textilszálgyártás során használt vegyi anyagok kutatásába a káros vegyi anyagok használatának elkerülése vagy jelentős csökkentése, a gyártási folyamat átalakítása és a körforgás alkalmazása révén a mérgező szennyvíz keletkezésének minimalizálása érdekében.
(2) A mesterséges cellulózszálakat előállító üzemek integrálása a cellulózgyárakkal az energia-önellátás javítása érdekében, mivel a modern cellulózgyárak többletenergiát termelnek a mellékáramból és a hulladékból. Az így csökkentett fosszilis tüzelőanyag-felhasználás jelentősen csökkentheti a környezeti hatásokat.
(3) Kizárólag természetes textilszálakat, például pamutot keverjenek faalapú szálakkal, hogy javítsák a szálak újrahasznosíthatóságát és csökkentsék a hulladék mennyiségét. A természetes és szintetikus szálak keverése megnehezíti és költségessé teszi az újrahasznosíthatóságot, ezért a textilipari vállalatoknak alaposan meg kell fontolniuk, hogy mely szálakat keverik.
(4) Az új faalapú textilszálak nem a meglévő szálak közvetlen helyettesítői. A jövőbeni tanulmányoknak figyelembe kell venniük a faalapú textilszálak és nem faalapú társaik tulajdonságai közötti különbségeket, valamint a piaci elterjedés bizonytalanságát a helyettesítési tényezőkre és a piaci előrejelzésekre vonatkozó számítások elvégzésekor.

Megjegyzés: A faalapú textilszálak helyettesíthetik a más anyagokból (pl. kőolaj-alapú szálak, pamut) készült textilszálakat, növelve piaci részesedésüket, és ezáltal elkerülve vagy csökkentve az e termékek előállításával, használatával és ártalmatlanításával kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátást.

Lásd még Verkerk et al. 2022 az ilyen éghajlathoz kapcsolódó helyettesítési hatásokról szóló további információkat.

További részletek a faalapú textíliák és a modern faépületek tekintetében.

Szerzők:
Mariana Hassegawa, Timokleia Orfanidou

szerk/ford: Tóth János, forrás: EFI

Előző cikk

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 4 – erdőkárok

Következő cikk

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 6 - faépületek




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version